A-
A+

Gazastorm i brittisk politik

Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman intill premiärminister Rishi Sunak på ett regeringsmöte i oktober. Arkivfoto.
Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman intill premiärminister Rishi Sunak på ett regeringsmöte i oktober. Arkivfoto.
StorbritannienTT:s korrespondent

Sparka eller stötta sin omstridda inrikesminister är frågan för Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

Kriget i Gaza skapar splittring i den brittiska politiken, både hos regering och opposition.

Keir Starmers Labour leder stort i brittiska opinionsmätningar, men slits av intern splittring i synen på konflikten i Mellanöstern. Arkivfoto.
Keir Starmers Labour leder stort i brittiska opinionsmätningar, men slits av intern splittring i synen på konflikten i Mellanöstern. Arkivfoto.

När inrikesminister Suella Braverman skrev en debattartikel i anrika The Times i torsdags lyckades hon trampa på en hel rad av ömma tår.

Braverman anklagar brittisk polis för att vara alltför mjuk mot propalestinska demonstranter.

"Ytterhöger- och nationalistprotester som engagerar sig aggressivt möts med rätta av tuffa tag, medan propalestinska mobbar som visar upp ett nästan identiskt uppträdande i huvudsak ignoreras, även när de tydligt bryter mot lagen", skrev ministern i tidningen.

Kritiken blev omedelbar från både oppositionen och tidigare polischefer. Att hon dessutom drog en jämförelse mellan propalestinier och demonstranter i Nordirland föll inte heller i god jord.

Hon har lyckats förolämpa precis alla – vilket inte är enkelt i ett så splittrat samhälle, konstaterar Colum Eastwood, ledare för de nordirländska socialdemokraterna, SDLP, enligt nyhetsbyrån AP.

"Helt rökt"

Extra känsligt för Braverman är att texten i The Times inte hade stämts av på förhand med premiärminister Rishi Sunak, vilket ytterligare förstärker ett redan spänt förhållande mellan de två.

Braverman får stöd från Konservativa partiets högerflygel, exempelvis hos förre gruppledaren i parlamentet, Jacob Rees-Mogg.

Men hon får också intern kritik av ministerkollegor som anonymt till The Telegraph och The Times kallar henne "fullständigt värdelös" och "helt rökt".

Hennes framtid i regeringen hänger sannolikt mycket på ett utslag från landets högsta domstol nästa vecka som avgör om man kan gå vidare med planerna på att skicka asylsökande till Rwanda. Ett nej där kan mycket väl leda till att hon avgår – och i så fall tar plats som huvudutmanare till Sunak om ledarrollen i partiet.

Som Blair 2003?

Även hos det dominerande oppositionspartiet Labour – som för tillfället leder stort i brittiska opinionsmätningar – skapar kriget i Gaza splittring och oro i de egna leden.

Partiledaren Keir Starmer kritiseras från vänster för att vara för mjuk mot Israel och deras militära svar på Hamasdåden i början av oktober. Han uppmanas nu att låta sina parlamentsledamöter rösta fritt om det blir en omröstning kring ett förslag från skotska nationalistpartiet SNP om att mana till eldupphör i Gaza.

Annars hotas med nya avhopp från hans närmaste. Förra biståndsministern Clare Short jämför med hur hon själv lämnade regeringen 2003 i protest mot dåvarande partiledaren Tony Blair och hans stöd för kriget i Irak.

Det här är samma tvist som skar igenom partiet kring Irak: respekten för internationell lag, säger Short till tidningen The I.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.