A-
A+

Gazprom stryper gasen via Nord Stream

Stopp i Gazproms ledningar. Arkivbild
Stopp i Gazproms ledningar. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

De ryska gasleveranserna till Tyskland minskas nu radikalt. Ett tekniskt fel vid en pumpstation är orsaken, hävdar ryska statskontrollerade Gazprom.

Annons

Annons

Exporten av rysk naturgas har sjunkit i takt med europeiska sanktioner mot Ryssland i anslutning till Ukrainakriget. Dessutom har man från ryskt håll sett det som ett motdrag när man inte längre fått betalt i ryska valutan rubeln från utländska aktörer.

Leveranserna via huvudledningen Nord Stream kommer dock minskas med ytterligare 40 procent, det vill säga till 100 miljoner kubikmeter om dagen, uppger nu Gazprom. Skälet ska enligt bolaget vara ett tekniskt fel vid den pumpstation som ligger vid den baltiska kusten och orsakats av att tyska företaget Siemens inte levererat reservdelar i tid.

Från tyskt myndighetshåll uppger man att situationen är under kontroll och att landets gasreserver uppgår till 55 procent. Avsikten är dock att bygga upp en buffert inför vinterhalvåret då behovet traditionellt sett ökar och inför ett eventuellt scenario där Ryssland stänger av exporten helt och hållet.

Man hoppas också från tyskt håll kunna ta emot flytande naturgas i allt större omfattning genom att bygga upp terminaler som kan ta emot fartygen som fraktar gasen till sjöss.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.