A-
A+

Genomgång: Skrällar och skandaler i VM-kvalet

Fullt palaver mellan Brasilien och Argentina i VM-kvalmötet mellan ärkerivalerna i september. Det är ännu oklart när matchen, som avbröts under uppseendeväckande former av Brasiliens hälsomyndighet, kommer att spelas. Arkivbild.
Fullt palaver mellan Brasilien och Argentina i VM-kvalmötet mellan ärkerivalerna i september. Det är ännu oklart när matchen, som avbröts under uppseendeväckande former av Brasiliens hälsomyndighet, kommer att spelas. Arkivbild.
FotbollTT

Skandal i São Paulo, skrällstarter för Libyen och Armenien – och en möjlig skandinavisk succé.

Drygt ett år återstår till herrarnas fotbolls-VM i Qatar.

Här är fem saker som sticker ut från det pågående kvalspelet.

Annons

Annons

+ Pandemins konsekvenser

Coronapandemin har, förstås, satt sin prägel på VM-kvalet – på samtliga kontinenter. Men där kvalspelet i Europa respektive Nord- och Centralamerika samt Karibien har påverkats relativt lite har det varit värre på andra håll. I Sydamerika flyttades kvalet fram med drygt ett halvår, i Asien med ett år, och i Afrika blev de inledande matcherna i den andra kvalomgången uppskjutna med 1,5 år. Värst har det emellertid varit i Oceanien, där VM-kvalet ännu inte har inletts – och det finns i nuläget inte ens några spikade datum för när så kan ske. Eventuellt kan kvalet starta först i mars 2022. På grund av tidspressen kan eventuellt hela kvalspelet i Oceanien komma att avgöras i en sorts turnering i VM-värdlandet Qatar.

+ Favoriterna som alltid kvalar in

Brasilien har aldrig missat ett VM – och kommer inte att göra det nu heller. "Seleção" inledde kvalspelet med att för första gången vinna de sju första matcherna, och följde sedan upp med ytterligare en seger. Tyskland och Argentina kan också börja se över sina hotellbokningar i Qatar nästa år. I övrigt är det på sina håll ännu lite för tidigt gånget för att dra några större slutsatser. Men det är ingen vågad gissning att exempelvis Italien, England, Mexiko och Sydkorea säkrar VM-biljetter.

+ Skrällarna

Det är visserligen tidigt, men krigshärjade Libyen – som aldrig nått VM – har fått en flygande start i det afrikanska kvalets andra runda. Libyen leds av den spanske tränarlegendaren Javier Clemente, 71, och är efter två av sex matcher före Egypten i gruppen. Om Libyen håller undan väntar dubbelmöte med en annan gruppvinnare där en historisk VM-plats finns i potten. Tanzania och Benin är två andra potentiella VM-debutanter som initialt ligger bra till. Apropå spanska förbundskaptener: Joaquín Caparrós leder Europakvalets stora skrällgäng. Hans Armenien är för tillfället tvåa i sin grupp bakom Tyskland, och i nuläget på en överraskande playoffplats.

+ Skandalen i São Paulo

Inget VM-kval utan en präktig skandal, och inte sällan hämtas den från Sydamerika (googla gärna "El Maracanazo"). Så även denna gång. Rivalmötet mellan Brasilien och Argentina var inte mer än fyra minuter gammal när den avbröts. Och det under stort rabalder. Detta då personal från Brasiliens hälsomyndighet Anvisa stormade planen med anklagelser om att fyra argentinska spelare brutit mot coronareglerna vid inresa till landet. Spelarna var Premier League-kvartetten Giovani Lo Celso, Emiliano Martínez, Emiliano Buendía och Christian Romero, som enligt Anvisa ska ha ljugit vid inresan till Brasilien om att de inte tillbringat tid i England under de två veckor som föregick matchen. I nuläget är det oklart när klassikermötet kommer att spelas.

+ Skandinavisk VM-jackpott?

Fem gånger har två skandinaviska lag spelat samma VM: 1938 och 1994 var det Sverige och Norge, 1998 Danmark och Norge, och 2002 och 2018 Sverige och Danmark. I Qatar 2022 kan det för första gången bli skandinavisk jackpott. Danmark har vunnit samtliga sex kvalmatcher med målskillnaden 22–0 – och kan säkra en VM-biljett den här samlingen. Dessutom ligger både Sverige och Norge bra till i sina respektive grupper. Det kan faktiskt bli bra så in i Norden att även Finland lyckas ta sig till sitt första VM-slutspel. Finland, som i sommarens EM gjorde sitt första stora mästerskap någonsin, är med i kampen om en playoffplats bakom Frankrike. Den isländska fotbollssagan verkar dock ha tagit slut för den här gången – och inte på ett vackert sätt. Efter att ha nått både EM 2016 och VM 2018 missade Island EM i år. Nu har en stor skandal rullats upp, med anklagelser om sexuella övergrepp riktade mot isländska fotbollsstjärnor. Hela förbundsstyrelsen har avgått – och sportsligt är Island näst sist i sin kvalgrupp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.