A-
A+

George Floyd kan benådas postumt i Texas

En skulptur av George Floyd avtäcktes den 30 september på Manhattan i New York.
En skulptur av George Floyd avtäcktes den 30 september på Manhattan i New York.
USATT

George Floyd kan benådas postumt för ett narkotikabrott han avtjänade tio månader i fängelse för i Texas 2004, rapporterar NBC News.

Annons

Annons

Det är de sju styrelseledamöterna i The Texas Board of Pardons and Paroles, som fattar beslut om frigivningar i den amerikanska delstaten, vars sju ledamöter enhälligt röstat för att Floyd ska benådas.

Floyd greps i Houston där han växte upp för att ha sålt crack-kokain. Gripandet skedde av en polisman vid namn Gerald Goines, som 2019 anklagades för att ha förfalskat bevis i ett annat fall, och för att ha dödat två personer. Sedan dess har distriktsåklagare granskat mer än 1 400 fall som polisen varit inblandad i genom årtiondena, däribland fallet med Floyd.

Styrelsen kommenterar inte det enskilda fallet, men distriktsåklagaren Kim Ogg säger i ett uttalande att omständigheterna i fallet gör att en postum benådning är på sin plats.

Floyd, som var svart, dödades i samband med att han greps av den vite polisen Derek Chauvin i Minneapolis i maj 2020. Hans död bidrog till världsomfattande protester mot polisbrutalitet och övervåld mot minoriteter. Chauvin dömdes till 22,5 års fängelse för händelsen.

Styrelsen i Texas har lämnat sin rekommendation till delstatens guvernör Greg Abbott, som fattar beslutet om Floyd ska benådas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.