A-
A+

Georgias lagar orsakar huvudbry i Hollywood

Några av skådespelarna i 'Avengers: Endgame' poserar för fotografer. Filmen spelades in i den amerikanska delstaten Georgia. Arkivbild.
Några av skådespelarna i "Avengers: Endgame" poserar för fotografer. Filmen spelades in i den amerikanska delstaten Georgia. Arkivbild.
NöjeTT

För ett par år sedan var det förslag om abortförbud som ledde till kritikstorm. Nu är det vallagar i Georgia som väcker frågor om Hollywood verkligen ska spela in film och tv-serier i den amerikanska delstaten.

Annons

Annons

Mark Hamill vill inte spela in i Georgia. Arkivbild.
Mark Hamill vill inte spela in i Georgia. Arkivbild.
Stacey Abrams. Arkivbild.
Stacey Abrams. Arkivbild.

Skådespelaren Mark Hamill och "Le Mans '66"-regissören James Mangold uppger på Twitter att de inte kommer att arbeta i den amerikanska delstaten Georgia. Orsaken är nyinförda kontroversiella vallagar.

Efter knappa demokratiska segrar i presidents- och senatsval har den republikanska majoriteten i Georgia beslutat att införa en del skärpningar, som kritiker anser är tänkta att göra det svårare för minoriteter – som tenderar att rösta demokratiskt – att rösta.

Bojkott – en mardröm

Georgia är en populär inspelningsplats för tv-serier och film till följd av bland annat generösa skatteregler, och "Le Mans '66" spelades in i Savannah.

En bojkott vore en mardröm för delstaten. 2018 gav film- och tv-industrin inkomster på 9,5 miljarder dollar, och innebär dessutom tiotusentals lokala arbetstillfällen.

Det är inte första gången som krav om bojkott mot delstaten väcks. 2019 inleddes ett försök att i princip förbjuda aborter i Georgia. Den så kallade hjärtslagslagen var tänkt att göra aborter illegala om fostrets hjärtslag kan höras, omkring vecka sex, när många inte ens vet om att de är gravida.

Då hotade många av Hollywoods studior att helt lämna delstaten. Men en federal domstol beslutade att lagförslaget gick emot ett HD-beslut från 1973, så studiorna slapp göra allvar av hoten.

Annons

Annons

Kan slå fel

För den demokratiska oppositionen i Georgia är situationen klurig. Man är å ena sidan skarpt kritisk till lagarna. Å andra sidan så riskerar en bojkott att drabba väljarna.

Bojkotter har varit ett viktigt verktyg genom vår historia för att uppnå sociala förändringar, säger den inflytelserika Georgiapolitikern Stacey Abrams i ett videoinlägg.

Men i det här fallet så anser hon att en bojkott riskerar att slå mot samma minoritetsgrupper som hon anser riskerar att drabbas av vallagen.

Till våra vänner landet över, snälla bojkotta oss inte, fortsätter hon.

Martin Luther Kings dotter Bernice King är inne på samma spår. En bojkott "skulle drabba medelklassarbetare och folk som kämpar med fattigdom", skriver hon på Twitter.

Bolagen avvaktar

Och hittills har ett par Hollywoodbolag nöjt sig med att inta en kritisk – men avvaktande – inställning. Viacom CBS säger i ett uttalande att man är motståndare till lagen, och att man kommer att jobba med gräsrotsorganisationer för att öka valdeltagande.

Warner Medias moderbolag AT&T säger att man tycker att rätten att rösta är bland de heligaste, och att företag blomstrar när val är öppna och säkra, enligt The Hollywood Reporter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!