A-
A+

Georgier marscherar för EU-medlemskap

Demonstranter i Georgiens huvudstad Tbilisi som håller i skyltar där det står 'vi är Europa'.
Demonstranter i Georgiens huvudstad Tbilisi som håller i skyltar där det står "vi är Europa".
GeorgienTT-AP

I Georgien har tiotusentals personer gått ut på gatorna för att stödja landets ansökan om medlemskap i EU, bara dagar efter att EU-kommissionen rekommenderade att landets kandidatur ska skjutas upp.

Annons

Annons

Utanför Georgiens parlamentsbyggnad samlades under måndagskvällen uppskattningsvis runt 60 000 demonstranter, för att "visa det georgiska folkets engagemang för dess europeiska val och västerländska värderingar".

"Europa är ett historiskt val och en strävan för georgier, som alla generationer har offrat för", skriver arrangörerna på Facebook.

Demonstranterna i huvudstaden Tbilisi viftade med georgiska, ukrainska och EU-flaggor, och höll i plakat där det stod "vi är Europa".

I veckan väntas EU:s ledare fatta beslut om Ukraina, Moldavien och Georgien ska få status som kandidatländer till EU, de tre länderna ansökte om medlemskap efter att det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes 24 februari.

I fredags kom beskedet att EU-kommissionen rekommenderar att Ukraina och Moldavien ska få kandidatstatus, medan Georgien bör få vänta ett tag till.

Tills vidare konstaterar EU-kommissionen att landet bör ges ett "perspektiv" för att bli medlem, men att kandidatstatus kan ges "först när ett antal prioriteringar har hanterats".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.