Gerhardsson: "Alla 25 i full träning"

Förbundskapten Peter Gerhardsson gillar utgångsläget inför EM-kvalet mot Ungern.
Förbundskapten Peter Gerhardsson gillar utgångsläget inför EM-kvalet mot Ungern.
FotbollTT

Första landskampen på ett halvår och spelare som i varierande grad är matchotränade.

Men förbundskapten Peter Gerhardsson gillar läget inför EM-kvalet mot Ungern.

Det är inte alltid vi har sådana lägen att vi har tränat fullt allihopa, säger han.

Annons

Annons

Sveriges senaste landskamp var mot Portugal i Algarve cup i mars (2–0). Sedan dess har coronaviruset slagit till och både OS och EM-kvalet skjutits fram.

Medan damallsvenskan varit i gång under sommaren har andra landslagsspelare, exempelvis Real Madrid-stjärnorna Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson, inte spelat någon tävlingsmatch på över ett halvår.

Den ojämna matchvanan innebär intensiva diskussioner både med det medicinska teamet och spelarna själva, konstaterar förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Vi bollar med det medicinska teamet, bollar med spelarna och får hjälp av vår fystränare, säger han.
Någonstans där vet vi vilka som kan spela 90 minuter och vissa som är mer tveksamma. Det är utgångsläget man måste ha.

"Tränade fullt"

Redan innan samlingen stod det klart att Hedvig Lindahl missar matcherna mot Ungern på torsdagen och Island i nästa vecka. Dessutom har senare även Fridolina Rolfö och Hanna Glas tvingats tacka nej på grund av skador.

Däremot är både Stina Blackstenius och Mimmi Larsson med i truppen, trots att båda dras med lårskador. Varken Blackstenius eller Larsson tycks heller vara helt avskrivna från EM-kvalet mot Ungern.

Enligt förbundskaptenen Peter Gerhardsson är utgångsläget lovande inför laguttagningen.

Alla 25 tränade fullt i dag, säger han efter den sista träningen inför torsdagens match i Göteborg.
På så sätt är utgångsläget efter den här träningen riktigt bra. Det är inte alltid vi har sådana lägen att vi har tränat fullt allihopa.

Om Blackstenius eller Larsson är aktuella för spel redan mot Ungern, eller snarare först mot Island, återstår dock att se.

Annons

Annons

"Jättebra koll"

Samtidigt har Ungern haft ännu större problem i truppen. Efter bland annat ett coronafall i ett av de ungerska klubblagen saknades hela tio av de uttagna spelarna när truppen samlades i söndags, bland dem Ferencvaros-stjärnan Fanny Vago.

Men Ungern har ändå stora delar av sin förmodade startelva intakt, påpekar Peter Gerhardsson.

Vi har jättebra koll, så långt det går. Det som kanske ställer till det är analysmässigt. Var placerar man in (Zsanett) Jakabfi?
Hon har spelat på högerkanten och spelar till vänster i Wolfsburg och gjorde tre mål senast. Kommer hon som forward nu? Men det vet vi kanske inte förrän 18.45 i morgon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons