A-
A+

Gerhardsson vill se 16 lag i OS

Sverige möter USA i OS-premiären. Arkivbild.
Sverige möter USA i OS-premiären. Arkivbild.
FotbollTT

16 lag på herrsidan – men bara tolv på damsidan.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson hade välkomnat en förändring i OS-fotbollen.

Det hade varit bra, både nu och framförallt i framtiden, om man hade kunnat få in 16 lag och lika många som på herrsidan, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Damfotbollen gjorde debut i OS-sammanhang i Atlanta 1996, då med åtta lag. Sedan har det successivt ökat till tolv – men fortfarande är det fyra lag färre än i herrturneringen.

Exakt vad det beror på får IOK svara på, det är säkert Fifa som också jobbar för det, säger Peter Gerhardsson på en digital presskonferens.
Jag tycker att kvalitén på dam-OS har varit väldigt hög och fortfarande är väldigt hög, så det hade öppnat upp för 16 lag tycker jag.

I herrturneringen har det varit 16 lag sedan 1980, uppdelat i fyra olika grupper där de två bästa går vidare. Men damernas gruppspel ser annorlunda ut för att lagen är färre. Utöver de två bästa lagen i varje grupp går även de två bästa treorna vidare till kvartsfinal.

Gerhardsson hade önskat att turneringarna såg likadana ut.

Rent fotbollsmässigt hade jag önskat det, men det ligger inte i min beslutsdel, säger han.
Det hade varit bra, både nu och framförallt i framtiden, om man hade kunnat få in 16 lag och lika många som på herrsidan.

Turneringen startar den 21 juli, två dagar före OS-invigningen i Tokyo. Sverige möter regerande världsmästarlaget USA i premiäromgången.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.