GGN samlade tusentals trots pandemin

Mitt under pågående pandemi samlades drygt 2 000 enduroförare på Gotland.
Mitt under pågående pandemi samlades drygt 2 000 enduroförare på Gotland.
MotorsportTT

Trots pågående coronapandemi avgjordes den 37:e upplagan av världens största endurotävling, Gotland Grand National, GGN, på lördagen.

Drygt 2 000 förare kom till start och bjöd på stor dramatik.

Annons

Annons

Årets GGN samlade cirka 2 000 förare till Tofta skjutfält. Att man överhuvudtaget kan samla drygt 2 000 åkare beror på att Tofta skjutfält inte räknas som en allmän plats. Man har också jobbat ihop med myndigheter och smittskyddsläkare för att "coronasäkra" tävlingen.

Conny Bohlin, ansvarig arrangör vid Nordic Sport & Event var nöjd med årets tävling som kunde genomföras utan publik och med stränga restriktioner för förare och funktionärer.

Allt har fungerat väldigt bra. Våra vakter har varit runt på banan och sett till att reglerna har följts, säger han.

Persson segrare

Det blev en riktigt dramatisk tävling där 25-årige Mikael Person från Karlskoga tog sin första titel med tiden 3.16.33 på den drygt 22 kilometer långa banan som kördes i sju varv.

Den här segern slår allt annat, jublade Mikael när han hängde över styret direkt efter målgång.
Jag har tidigare vunnit två SM-titlar, men att vinna GGN är ett snäpp bättre.

Mikael gjorde ett perfekt lopp under de drygt 15 milen och fanns hela tiden med i täten. Även om det hade kunnat sluta på ett helt annat sätt för 25-åringen.

På fjärde varvet vurpade jag och hojen blev lite sned och krokig. Men mitt team rätade upp den och sen var det bara att köra vidare. Mitt team gjorde ett jättejobb och jag kunde fokusera på själva körningen. Det mesta gick som jag planerat.

Men inget var givet, det var faktiskt fyra förare som länge fanns med i den absoluta tätstriden.

Tvåan Albin Elowson, Skövde, som vann GGN 2018, var ett av hoten och var hos många favorit till slutsegern. I mål var Albin slagen med 20 sekunder och helt slut.

Idag har jag gjort för många misstag, bland annat vurpat två gånger. Så med tanke på det får jag ändå vara nöjd med min andraplats, sade han.

Annons

Annons

Skrällseger i damklassen

Junioren Max Ahlin, Falköping, gjorde en jättetävling, och fanns länge med i den absoluta toppen, men mattades något på slutet och blev trea, slagen med bara 38 sekunder av Mikael Persson. Ahlin vann förstås juniorklassen.

I damernas elitklass inträffade en riktig skräll när blott 17-åriga Matilda Ahlström, Skövde, körde in som segrare på Tofta skjutfält. Hon nära nog utklassade förhandsfavoriten och de två senaste årens mästare Hanna Berzelius, Linköping, med drygt tre minuter.

Det här var väldigt oväntat. Min absolut största framgång i enduro, sade Matilda Ahlström efter målgång.
Den här segern betyder jättemycket för mig. Nu är jag både glad och trött, men jag hinner nog fira lite på båten hem från Visby.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons