A-
A+

Ghani lovar att förhindra mer instabilitet

Talibanerna har tagit kontroll över en allt större del av Afghanistan. Bilden är från Ghazni.
Talibanerna har tagit kontroll över en allt större del av Afghanistan. Bilden är från Ghazni.
AfghanistanTT

Striderna i Afghanistan rycker närmare Kabul. Talibanrörelsen uppges ha tagit kontroll över en provins strax söder om huvudstaden.

I ett tv-tal säger president Ashraf Ghani att han inte kommer att tillåta att folket ska drabbas av mer död och förödelse i krigets spår.

Annons

Annons

Afghanistans andra och tredje största stad har fallit till talibanerna, som i princip har omringat och isolerat Kabul. Den fundamentalistiska rörelsen har slagit läger omkring fem mil utanför huvudstaden, vilket får oron för en stundande offensiv att växa.

Just nu är inte Kabul under direkt hot, men samtidigt är det tydligt för alla att talibanerna försöker isolera staden, sade John Kirby, talesperson för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, i fredags.

Striderna fortsätter

Talibanerna har under lördagen tagit kontroll över Logarprovinsen, strax söder om huvudstaden, uppger parlamentsledamoten Homa Ahmadi för nyhetsbyrån AP. Enligt Ahmadi ska talibanerna ha nått fram till ett distrikt bara 11 kilometer söder om Kabul.

En talesperson för provinsguvernören i Balkh uppger samtidigt att talibanerna har inlett en attack mot Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan, skriver AP. Även nyhetsbyrån AFP rapporterar om intensiva strider kring staden.

Kabul, Mazar-e-Sharif, Jalalabad, Gardez och Khost är i nuläget de enda större städer i landet som talibanerna inte har tagit kontroll över.

President Ashraf Ghani har framträtt i ett förinspelat tv-tal, i vilket han säger att återmobiliseringen av landets säkerhets- och försvarsstyrkor är högsta prioritet. Enligt honom pågår "konsultationer" med lokala ledare och internationella partner i hopp om att få ett slut på striderna.

Som er president ligger mitt fokus på att förhindra ytterligare instabilitet, våld och tvångsförflyttningar av mitt folk, säger Ghani i det korta framträdandet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Annons

Diplomater kallas hem

Utvecklingen har fått flera länder att begränsa eller helt kalla hem diplomatisk personal. Sverige finns bland de länder som har beslutat sig för att skicka hem delar av personalen från ambassaden i Kabul.

På USA:s ambassad uppmanas personal att förstöra känsligt material samtidigt som amerikanska soldater har anlänt för att se till att evakueringen av personal och medborgare flyter på.

Talibanernas snabba framryckning har chockat afghaner och den USA-ledda allians vars militära ingripande störtade extremiströrelsen efter 11-september-attackerna för nästan 20 år sedan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!