A-
A+

Giftes bort som barn – avrättad i Iran

En snara syns bakom en iransk polis vid en annan avrättning. Arkivbild.
En snara syns bakom en iransk polis vid en annan avrättning. Arkivbild.
IranTT

Iran har avrättat tre kvinnor som dömts för att ha mördat sina män, rapporterar BBC. Bland dem finns en kvinna som giftes bort som barn och som nu har dömts för att ha mördat den man hon giftes bort med.

Annons

Annons

Kvinnan var femton år när hon giftes bort och tio år senare mördade hon mannen hon gifts bort med, enligt den iranska människorättsorganisationen Iran Human Right (IHR).

Iran är det land i världen som avrättar flest kvinnor, enligt organisationen. De flesta av dem är dömda för att ha mördat sin man.

Under de senaste två åren har antalet avrättningar i Iran ökat markant. Enligt IHR avrättades 251 människor, varav 6 kvinnor, det första halvåret 2022, vilket är mer än dubbelt så många under samma period förra året.

Men några exakta siffror på antalet personer som avrättas finns inte eftersom iranska myndigheter inte offentliggör alla avrättningar.

Enligt undersökningar som har gjorts av två människorättsorganisationer offentliggörs endast 16 procent av de avrättningar som genomförs, skriver BBC.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.