A-
A+

Givandet till Ukraina sjunker

Röda Korset-symbol i fönstret på en buss som evakuerar civila från Ukraina. Arkivbild.
Röda Korset-symbol i fönstret på en buss som evakuerar civila från Ukraina. Arkivbild.
UkrainakrigetTT

Veckorna efter att kriget i Ukraina brutit ut skänkte svenskarna enormt mycket pengar till organisationer med verksamhet i landet. Men nu har givandet mattats av.

Annons

Annons

Vi ser en avmattning men det beror också på att det var så otroligt intensivt de första sex veckorna, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.

Avmattningen beror dels på att det kom in så ofantligt mycket pengar de första sex veckorna. Men organisationerna försöker också styra om givandet till andra behövande.

Det kommer att behövas stora insatser för humanitär hjälp och för att återuppbygga Ukraina så behoven kommer att finnas där, men just nu behövs det pengar till andra delar av världen också.

Efter krigsutbrottet ökade andelen svenskar som säger att de gett en gåva till de högsta nivåerna på tio år, enligt en undersökning som Giva Sverige genomfört tillsammans med Novus. Allra mest ökade givandet bland män, men även bland unga.

Även tilltron till det egna engagemanget har ökat. Andelen som uppgav att de kan bidra till att lösa gemensamma samhällsutmaningar genom eget engagemang steg från 60 till 67 procent.

Det var något vi såg i samband med pandemin, sedan gick det tillbaka lite och nu gick det upp igen, säger Charlotte Rydh.

Det man hoppas nu är att engagemanget ska hålla i sig och att tröskeln för att hjälpa till sänkts.

Vi hoppas att det genom att så många blivit engagerade de senaste veckorna blivit lättare att tänka att man skänker en gång till eller ställer upp som volontär. Ett bra samhälle bygger ändå på att vi hjälps åt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.