A-
A+

Glödhet bostadsmarknad i hela USA

Bostadsmarknaden i USA har hettat till i återhämtningen, med de största prislyften sedan 2006. Arkivbild.
Bostadsmarknaden i USA har hettat till i återhämtningen, med de största prislyften sedan 2006. Arkivbild.
EkonomiTT

Bostadsmarknaden i USA är den hetaste sedan 2006, rapporterar tidningen The Wall Street Journal. Prislyftet fungerar som en bromskloss för utbudet, som är snudd på rekordlågt.

Annons

Annons

Priserna stiger i praktiken överallt. Det är förvånande att se bostadspriserna återhämta sig så här fort, på så bred front, så här tidigt i den ekonomiska återhämtningen, säger Mark Vitner, ekonom på den amerikanska storbanken Wells Fargo, till tidningen.

I februari lyfte medianpriset på befintliga bostäder i USA till 313 000 dollar (motsvarande drygt 2,7 miljoner kronor), enligt den amerikanska mäklarorganisationen NAR. Det är ett prislyft på 15,8 procent jämfört med ett år tidigare.

Prislyftet bromsar utbudet av bostäder då många potentiella säljare avstår från att erbjuda sin bostad till försäljning då de tycker det ser för dyrt ut att köpa en ny bostad. Många nöjer sig i stället med att ta ut ett större bolån efter en omvärdering av bostaden.

Detta har tryckt ned utbudet till två månaders transaktionsvolym mätt över hela landet. Detta är snudd på rekordlåga nivåer och späder på trycket uppåt på priserna ytterligare.

En underliggande drivkraft bakom det kraftiga prislyftet är det låga ränteläget i coronakrisen i kombination med stora stimulanspaket riktade till hushållen.

I byggsektorn har aktivitetsnivån ökat, men nivån är långt ifrån tillräcklig för att täcka det underliggande underskott på bostäder som marknaden präglas av. Byggandet hämmas samtidigt av höga virkespriser, brist på komponenter och ett dåligt utbud av både tomter och arbetskraft, enligt byggbranschen.

Både ekonomer och företrädare för byggföretagen räknar med att efterfrågan kommer att hålla i sig året ut och de ser ljust på tiden därefter också, då demografiska faktorer ökar efterfrågan på bostäder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!