Godkända vaccin snarlika – det skiljer dem åt

Professor Ali Mirazimi vid Karolinska institutet i Huddinge. Här tillsammans med kollegan professor Matti Sällberg.
Professor Ali Mirazimi vid Karolinska institutet i Huddinge. Här tillsammans med kollegan professor Matti Sällberg.
CoronavirusetTT

Två vaccin mot covid-19 har nu godkänts för användning i EU och Sverige: ett från Moderna, ett från Pfizer/Biontech.

De är baserade på exakt samma teknik, säger virologprofessorn Ali Mirazimi.

Bara en sak skiljer dem åt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Totalt 3,6 miljoner vaccindoser från Moderna – som räcker till 1,8 miljoner människor – har nu säkrats för Sveriges del i kampen mot coronaviruset.

Det står klart sedan EU:s godkännande på onsdagen.

Det är jättebra. Nu när vi har fler vaccindoser kan vi vaccinera lite mer aggressivt, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, till TT.

Klarar olika temperatur

Sedan tidigare har EU även godkänt vaccin från en annan tillverkare: Pfizer/Biontech. Det är snarlikt med Modernas vaccin, enligt Ali Mirazimi.

De (vaccinen) är baserade på exakt samma teknik. Det skiljer sig i stort sett inget, mer än att det är olika företag som tagit fram dem, och att Modernas vaccin bättre klarar av varmare temperaturer.

Enligt Ali Mirazimi klarar Modernas covid-19-vaccin förvaring i minus 20 grader, medan Pfizer/Biontechs vaccin kräver minus 70 grader.

Det är den stora skillnaden, betonar Ali Mirazimi.

En annan vaccinkandidat, som ännu inte godkänts inom EU, är Astra Zenecas. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström hoppas på ett godkännande i slutet av januari, men har betonat att man inväntar en stor amerikansk studie.

Annons

Annons

"Bekväm med alla tre"

Ali Mirazimi säger att Astra Zenecas vaccin "ser jättelovande ut" och att det kommer att klara värme ännu bättre än både Moderna och Pfizer/Biontechs vaccin.

TT: Skulle du vara bekväm med att ta vilket vaccin som helst som får godkänt?

Som forskare – ja. Nu blev jag själv covid-sjuk och har ett jättebra immunförsvar, så jag kommer inte att stå först i kö. Bland de tre som vi pratat om ser resultaten väldigt bra ut, säger Ali Mirazimi och syftar på Astra Zeneca, Pfizer/Biontech och Moderna.
Jag känner mig säker med alla tre.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons