A-
A+

Gojanis första mål gav Elfsborg fjärde raka

Robert Gojani firar efter 1–0-målet.
Robert Gojani firar efter 1–0-målet.
FotbollTT

80 allsvenska matcher utan mål.

Men i 81:a försöket sparkade Robert Gojani in sin första boll för Elfsborg.

Det är jättekul, men jag har aldrig fokuserat så mycket på om jag själv gör mål, säger Gojani efter Boråslagets fjärde seger i rad: 3–0 mot Östersund.

Annons

Annons

Efter 45 minuter som var nästan fria från ordentliga målchanser hände det i tredje tilläggsminuten i första halvlek.

Mittbacken Leo Väisänen stod vid mittlinjen. Finländaren såg Robert Gojanis löpning, siktade och skickade i väg en exakt 40-meterspassning.

Gojani tog ner bollen med vänsterfoten och skapade i samma rörelse skottläge för högern. Så skickade han in sitt första allsvenska mål sedan flytten till Elfsborg från Jönköpings Södra 2018.

Jag har inte tänkt överdrivet mycket på det. Jag har bara gjort min grej och försökt hjälpa laget så mycket det går. Så kom målet nu, och det är väl ingenting att tänka på egentligen, säger Robert Gojani.

TT: Men är det inte kul att till slut få göra mål – och ett viktigt sådant?

Jo jo, det är jättekul. Men jag har väl alltid varit sån. Jag fokuserar inte så mycket på att själv göra mål. Men jag ska inte ljuga. Det är ju jättekul.

Sonen gav inspiration

Målet kom logiskt – på flera sätt. Robert Gojani låg bakom mycket av det bästa som gjordes planen. Och en skicklig mittfältare borde förr eller senare få in en boll. Dessutom har möjligheterna ökat efter att han fått en mer offensiv mittfältsposition sedan Simon Olsson blev skadad i början av maj.

Det är en stor skillnad. Jag kommer längre fram. Det blir fler långa löpningar offensivt. Men jag har rätt bra koll på de flesta positionerna.

Publiken på läktaren – sjungande Guliganer och Robert Gojanis familj – inspirerade honom också.

Min son var på läktaren. Han är tre månader. Andra matchen nu, med en liten Elfsborgströja. Det kanske taggade i gång mig lite extra, säger Gojani.

Han borde ha gjort sitt andra mål när han fick öppet läge efter en målvaktsretur i början av första halvlek.

Sekunderna dessförinnan hade Östersunds Patrick Kpozo brutit in från vänsterkanten och prickat bortre stolpen.

Det var en av få målmöjligheter som gästerna skapade.

Elfsborg producerade mer. När Jeppe Okkels på en låg hörna sköt 2–0 med hjälp av Noah Sonko Sundbergs fot orkade inte ÖFK resa sig. Och i den sjätte extraminuten styrde Samuel Mensiro in ett självmål till 3–0.

Annons

Annons

Tvåa i tabellen

Fjärde raka segern gjorde att Elfsborg klev upp på andra plats i allsvenskan, fyra poäng bakom ledande Malmö FF. Men Djurgården har spelat två matcher färre och ligger bara en poäng efter boråsarna.

I andra ändan av tabellen ser det allt kärvare ut för Östersund, som kan halka ner till jumboplatsen inom de närmaste dagarna. Laget har återstartat efter EM-uppehållet med tre förluster och tre insläppta mål i varje match.

Det är inte roligt. Vi är i ett tufft läge där vi inte heller kan ersätta spelare som vi tappar. Men det visste vi om. Men vi har en harmoni i laget och spelarna är beredda att lägga ner det jobb som krävs, säger ÖFK-tränaren Amir Azrafshan, och fortsätter:
För mig är det viktigaste hur spelarna beter sig. Det är inte trevligt att släppa in tre mål, men det är inte så att spelarna inte gör sitt bästa.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!