Golffest skakar Irlands regering

Irlands premiärminister Micheál Martin. Bild från i juli i år.
Irlands premiärminister Micheál Martin. Bild från i juli i år.
IrlandTT

En stor golffest med Irlands politiska elit har orsakat en politisk kris i landet.

EU:s handelskommissionär Phil Hogan kan bli den tredje politikern att få lämna sitt uppdrag. Premiärminister Micheál Martin uttryckt sitt missnöje.

EU:s chef Ursula von der Leyen följer utvecklingen noggrant.

Annons

Annons

EU:s handelskommissionär Phil Hogan. Arkivbild.
EU:s handelskommissionär Phil Hogan. Arkivbild.

Det irländska parlamentets golfsällskaps pampiga fest i Clifden i onsdags samlade 82 domare, politiker och andra uppsatta personer.

Problemet var att festen hölls dagen efter det att den irländska regeringens skärpta pandemiregler trädde i kraft – regler som bland annat slår fast att högst sex personer får samlas inomhus och femton utomhus. Restauranger får ta emot sällskap på upp till sex personer vid varje bord, men reglerna förbjuder även alla "formella och informella fester". Allt i hopp om att hejda det växande antalet fall av covid-19 i landet.

Sedan uppgifterna om festen läckt i tidningen The Irish Examiner och polis inlett en utredning om brott har begåtts har jordbruksminister Dara Calleary avgått och irländska överhusets vice ordförande Jerry Buttimer lämnat sin post.

Ingen förklaring

Nu ser EU:s handelskommissionär Phil Hogan ut att kunna bli nästa huvud att rulla efter golffesten. Hogan har tidigare uppgett att han hade försäkrats om att middagen följde regeringens riktlinjer och lämnade en skriftlig ursäkt där han enligt public service-bolaget RTE beklagade "oron hans medverkan orsakat".

Men premiärministern tycker inte att det räcker.

Kommissionärens ursäkt kom sent och han har ännu inte gett en grundlig förklaring till sina handlingar, säger en talesperson för Micheál Martin.

Premiärministen bad därför under ett möte på lördagen Hogan att "överväga sin ställning".

Hogan säger på söndagen att han talat med Martin och att han respekterar premiärministerns åsikter. En talesperson för Hogan uppger att kommissionären ska "fundera" på premiärministerns önskemål.

Hogan säger också att han har berättat om festen för EU:s ledning.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att hon "följer utvecklingen noggrant" och att hon dessutom bett Hogan att lämna en utförlig rapport om händelsen.

Annons

Annons

Parlamentet samlas

Och tidigt på söndagsmorgonen meddelade Martin att han i samspråk med koalitionsledarna Leo Varadkar och Eamon Ryan har beslutat att sammankalla Dáil Éireann, det irländska parlamentets underhus, som är mitt i ett sex veckor långt uppehåll.

Turbulensen har fått oppositionen att se rött. Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald säger att golffesten var "sista droppen" och att efterspelet visar på hur regeringen "har fallit till nya nivåer av kaos".

Så sent som i fredgas avfärdade Martin förslaget att sammankalla underhuset, och sade då att fokus låg på att kunna öppna landets skolor så coronasäkert som möjligt efter fem månaders stängning.

Golfsällskapets ordförande, senatorn Donie Cassidy, bad på lördagen, enligt Irish Times , oreserverat om ursäkt.

Det var inte vår avsikt att ignorera regeringens eller hälsovårdsmyndigheternas råd, säger han.

På lördagen noterades 156 nya fall av covid-19 i Irland, och två dödsfall registrerades. Totalt har nära 28 000 personer insjuknat i landet och 1 777 människor har mist livet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons