A-
A+

Göran Hägglund leder public service-utredning

Göran Hägglund blir ordförande för public service-utredningen.
Göran Hägglund blir ordförande för public service-utredningen.
PolitikTT

Kristdemokraternas förre partiledare Göran Hägglund ska leda public service-utredningen.

Utredningen betonar public service-bolagens viktiga uppdrag i kris och krig.

Annons

Annons

Den parlamentariska kommitté ska utreda vilka villkor som ska gälla och hur uppdraget ska se ut för public service-företagen tillståndsperioden 2026–2033.

Det handlar om frågor som är en angelägenhet för alla oss i Sverige, som är viktigt i alla tider och inte minst i tider av kris, krig och oro i vårt närområde, att vi har public service att samlas omkring, säger Göran Hägglund.

"Samlande kraft"

En del av utredningens direktiv är att tydliggöra public service-bolagens uppdrag i kris och krig. Public service ska fungera som "en samlande kraft" och då krävs att alla medborgare känner förtroende för verksamheten, enligt kulturminister Parisa Liljestrand (M).

I kommittén ska en ledamot från varje parti ingå. Det innebär att flera olika politiska viljor ska samsas, men Göran Hägglund vill hellre hitta det som förenar än det som skiljer.

Vi är i ett speciellt läge just nu där Sverige utsätts för tryck från olika håll, och det gör också att stämningsläget i bästa fall kan vara sånt att partierna är beredda att gå varandra till mötes.

Annons

Annons

Tillbakavisar kritik

Kulturministern tillbakavisar uppgifterna om att regeringen vill ge större möjligheter att meddela sanktioner mot public service-bolagen om reglerna om opartiskhet bryts.

Jag vill tydligt slå fast att den tolkningen av direktiven stämmer helt enkelt inte, säger hon.

Istället handlar det om hur granskningen ska göras teknikneutral, enligt Liljestrand. Hon betonar att det inte finns några förslag om grundlagsändringar.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 april nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.