-
+

Göransson kan vinna Golden Globe: "Speciellt"

Kompositören Ludwig Göransson är nominerad till en Golden Globe igen. Arkivbild.
Kompositören Ludwig Göransson är nominerad till en Golden Globe igen. Arkivbild.
FilmTT

Ludwig Göransson har chans att lägga en Golden Globe-statyett till sin redan tunga prissamling.

Det känns speciellt att bli nominerad för någonting man jobbat så hårt och länge med, säger den svenske filmkompositören till TT.

Annons

Annons

Tina Fey och Amy Poehler programleder årets Golden Globe-gala.
Tina Fey och Amy Poehler programleder årets Golden Globe-gala.
Gary Oldman är nominerad till en Golden Globe för rollen som Herman Mankiewicz i 'Mank'. Pressbild.
Gary Oldman är nominerad till en Golden Globe för rollen som Herman Mankiewicz i "Mank". Pressbild.

De nominerade till årets Golden Globe-gala har presenterats och Ludwig Göransson kan kamma hem kategorin bästa originalmusik i en spelfilm för sitt soundtrack till Christopher Nolans "Tenet". Att arbeta tillsammans med Nolan beskriver han som att stiga in i en ny kreativ sfär.

Det som var speciellt och inspirerande var hur han tog in mig i sin värld direkt, hur vi jobbade tillsammans och skapade något helt nytt från ingenting. Att det andas och kommer till liv. Under 1,5 år var jag med i den processen, säger Göransson.

Inspelningen sammanföll med pandemin. Ludwig Göransson var klar med runt 70 procent när viruset slog klorna i världen.

I slutskedet var vi tvungna att spela in orkestern på distans. Vi skickade utrustning, de spelade in hemma och så klippte vi ihop. Det blev extremt mycket jobb för mitt team, men själva soundet blev väldigt speciellt och fungerade perfekt i den ljudvärld vi försökte skapa.

Fullt i prisskåpet?

Göransson har varit nominerad till en Golden Globe förut. 2019 hade han chans att få pris för musiken till "Black Panther", som han senare samma år fick en Oscar för. Han har också vunnit flera Grammypriser och förra året belönades han med en Emmy för originalmusiken till "The Mandalorian".

Om det börjar bli fullt i prisskåpet hemma?

Nej då, det finns plats kvar, säger Ludwig Göransson och skrattar.

I årets Golden Globe-gala ställs han mot bland andra Trent Reznor och Atticus Ross, som är nominerade för musiken i både "Mank" och "Själen".

Ja, det är bara en ära att få vara med bland de namnen, de är heavy hitters, konstaterar Ludwig Göransson.

Annons

Annons

Följer från soffan

Någon röd matta med glittriga stjärnor blir det inte när den 78:e Golden Globe-galan kickar igång prisutdelningssäsongen.

Men tv-gala blir det. Och i år återvänder duon Tina Fey och Amy Poehler till programledarskapet, som de ska sköta från varsin amerikansk kust. Tina Fey ska sända från New York medan Amy Poehler ska befinna sig i galans hemstad Los Angeles. De nominerade kommer sannolikt att medverka från olika delar av världen.

Läget var likadant när Ludwig Göransson i september 2020 vann sin Emmy. Men kompositören sörjer inte att gå miste om festligheterna.

Nej, det känns bättre att det inte är några ceremonier just nu. Det är mysigt att följa det hemifrån soffan, säger han.

"Mank" är storfavorit

Förra året slog Netflix igenom på allvar som en galavinnare att räkna med. Och efter pandemiåret 2020 har strömningsjätten goda chanser att göra rent hus med drygt en tredjedel av nomineringarna.

Inför galan ligger Netflix-filmen "Mank" av David Fincher bäst till med sex nomineringar, bland annat i tunga kategorier som bästa film, bästa regissör, bästa manliga skådespelare och bästa manus. Även Aaron Sorkins Netflix-drama "The trial of the Chicago 7" ligger bra till med fem nomineringar.

Förhandsfavoriten "Ma Rainey's black bottom", också Netflix, saknas i kategorin bästa dramafilm, men huvudrollswinnehavarna Viola Davis och Chadwick Boseman kan båda belönas. Boseman är nominerad postumt då han gick bort i cancer i augusti förra året.

Kritikerhyllade "Nomadland" med Frances McDormand har också förekommit i förhandssnacket, och finns representerad i fyra kategorier.

Även Amazon plockar flera nomineringar, med bland annat Regina Kings "One night in Miami" och Sacha Baron Cohens "Borat"-uppföljare.

Golden Globe Awards sänds på TV4 Play natten mot den 1 mars.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss