Göteborgarnas firande skjuts upp i två år

'Det får bli ett utsträckt 400-årsjubileum', säger Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, sedan man kommit överens om att skjuta upp firandet två år. Arkivbild.
"Det får bli ett utsträckt 400-årsjubileum", säger Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, sedan man kommit överens om att skjuta upp firandet två år. Arkivbild.
SamhälleTT

2021 var tänkt som en folkfest för att fira Göteborgs 400-årsjubileum. Men på grund av coronapandemin beslutar nu stadens politiker att skjuta upp firandet i två år.

Det får bli ett utsträckt jubileum, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, till TT.

Annons

Annons

2021 var tänkt som en folkfest för att fira Göteborgs 400-årsjubileum. Men på grund av coronapandemin beslutar nu stadens politiker att skjuta upp firandet i två år. Arkivbild.
2021 var tänkt som en folkfest för att fira Göteborgs 400-årsjubileum. Men på grund av coronapandemin beslutar nu stadens politiker att skjuta upp firandet i två år. Arkivbild.
Göteborg sköt även upp firandet av 300-årsjubileet 1921. Jubileumsutställningen blev fördröjd och hölls 1923, då bland annat nöjesparken Liseberg invigdes. Arkivbild.
Göteborg sköt även upp firandet av 300-årsjubileet 1921. Jubileumsutställningen blev fördröjd och hölls 1923, då bland annat nöjesparken Liseberg invigdes. Arkivbild.

De politiska partierna i staden är överens om att skjuta upp firandet.

När vi har talat med olika intressenter så är den samlade bedömningen att det är svårt och riskabelt att genomföra jubileet under 2021. Därför väljer vi att kraftsamla till 2023 istället, säger Axel Josefson.

Det var den 4 juni 1621 som Göteborg fick sina stadsprivilegier.

Vi kommer nu ändå att ha ett visst firande 2021. Vi har haft temaår fram till jubileet och det kommer vi nu att fortsätta med. Sedan arbetar vi på att det blir en rejäl fest 2023.

Axel Josefson tror att stadens invånare förstår.

Jag tror att göteborgarna har förståelse för beslutet. Vi har en extraordinär situation. Det blir svårt att genomföra ett jubileum på ett bra sätt under de förutsättningar som råder.

Piteå firar...

Göteborg är inte den enda staden i landet som blir 400 år 2021. Fyra andra städer har också planerat sina 400-årsfiranden. Och där fortsätter det mesta som tänkt.

Piteå har inga planer på att skjuta upp.

Vi kör efter almanackan, säger Per Lenndin, projektledare för kommunens jubileumsfirande.

Bland annat planeras en "paradkarneval" på själva födelsedagen den 12 maj.

Men vi tittar på ett coronasäkert firande som en B–plan, säger han.

Annons

Annons

... och Borås likaså

I Borås hölls förra veckan flera möten där man diskuterade möjligheten att skjuta upp firandet. Men man beslutade sig för att hålla fast vid 2021.

Vi genomför vårt jubileum nästa år. Vi försöker så långt som möjligt att hitta andra lösningar på aktiviteter om det krävs. Det kan bli en del digitalt firande, säger Per-Olof Höög (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Luleå startar vid nyår

Luleå planerar att fira i hela kommunen under hela året med startskott vid nyår.

Politikerna vill att vi ska fira det år som vi fyller. Så vi kör på två spår. Om coronan är hanterad kommer vi att ha publika evenemang. Annars får vi dra ner på ambitionsnivån och göra det som går att göra, säger Roger Jönsson, kommunens kommunikationschef.

Sundsvall håller tummarna

Också i Sundsvall fortsätter planeringen inför ett firande 2021.

Vi anpassar oss helt efter covid-19. Vi gör mycket digitala saker. Vi firar ju lite senare på året och håller tummarna på att det har gått över. Men i värsta fall får vi digitalisera alltihopa, säger Kaj Linde, projektledare för Sundsvall 400 år.

Det kan noteras att Göteborg också sköt upp firandet av sitt 300-årsjubileum 1921. Jubileumsutställningen blev fördröjd och hölls 1923, då bland annat Liseberg invigdes.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons