Göteborgs filmfestival isolerar besökare

En person isoleras i fyren Pater Noster på Hamneskär under Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
En person isoleras i fyren Pater Noster på Hamneskär under Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
FilmTT

Temat på årets filmfestival i Göteborg är sociala distanser. Festivalen genomförs digitalt – men för att förstärka temat genomförs ett fåtal fysiska visningar på tre isolerade platser, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bland annat kommer en person väljas ut för att under en vecka isoleras och frossa film i fyren Pater Noster på den karga och vindpinade ön Hamneskär i Bohuslän.

De övriga två platserna där utvalda personer får uppleva ensambio är mitt i arenan på Scandinavium i Göteborg och på biograf Draken i samma stad.

Att skapa isolerade filmupplevelser för en person på symboliska platser är dels ett sätt att möjliggöra helt smittsäkra festivalvisningar, men också ett försök att bearbeta hur pandemin förändrat publikens förhållningssätt till film, enligt festivalledningen.

"På Pater Noster handlar det om den totala isoleringen som så många människor i världen upplevt under året. Upplevelsen av att vara ensam på Scandinavium eller biograf Draken anknyter till den förändrade relation människor har fått till alla de platser som vanligtvis myllrar av liv men som nu ekar öde", säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg i ett pressmeddelande.

Göteborgs filmfestival äger rum den 29 januari-8 februari. Programmet presenteras den 12 januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons