A-
A+

Göteborgsvarvet ställs in: "Fruktansvärt"

Göteborgsvarvets herrvinnare 2019, Shadrack Kimining. Arkivbild.
Göteborgsvarvets herrvinnare 2019, Shadrack Kimining. Arkivbild.
FriidrottTT

Det ordinarie Göteborgsvarvet ställs in för andra året i rad. Motionsloppet, som skulle ha genomförts den 11 september, stoppas på grund av pandemin.

Det är helt fruktansvärt, säger Martin Bergman, vd för Göteborgsvarvet.

Annons

Annons

Omkring 35 000 deltagare var anmälda till den klassiska halvmaran – men nu kommer beskedet att det inte kan genomföras. I stället sker loppet digitalt.

Länge såg det hoppfullt ut. Långt fram i augusti till och med så såg vi tillsammans med alla inblandade en möjlig lösning. Men den sista tiden har det svängt givet hur smittspridningen har ökat, säger Martin Bergman, vd för Göteborgsvarvet till TT.

Varvet ställdes in även i fjol och var i år flyttat från maj till september.

På grund av den tuffa ekonomiska situationen kommer några startavgifter inte att betalas tillbaka till deltagarna, bekräftar Bergman för Göteborgs-Posten.

GP rapporterade på tisdagen att tävlingen fortfarande inte fått de nödvändiga tillstånden för att kunna samla ett så stort antal löpare.

"Otroligt tungt"

I måndags meddelade Folkhälsomyndigheten att de inte anser att det är läge att lätta på coronarestriktionerna på grund av den ökande smittspridningen.

Det skulle betyda att de nuvarande reglerna står fast, som innebär att max 900 personer tillåts vara på plats samtidigt i start- och målområdet under motionslopp.

"Dagens verklighet och den negativa utvecklingen i närtid gör att det inte är försvarbart att arrangera evenemang i den här storleken just nu", säger Claes Mangelus, medicinskt ansvarig tävlingsläkare för Göteborgsvarvet, i ett pressmeddelande.

Det är ett hårt slag mot arrangörerna.

Det är helt fruktansvärt, jag kan inte sätta ord på det helt enkelt. Det är otroligt tungt, säger Martin Bergman.

Annons

Annons

Får inte tillbaka startavgift

Restriktionerna var planerade att lätta i början av september – vilket Göteborgsvarvet hela tiden planerat för. Martin Bergman säger att han hade önskat mer transparens från myndigheterna.

Jag tycker att man så tidigt man kunnat skulle gått in och verifierat vilka datum som gäller och vad det är som kan påverka en annan planering än ett öppnande tidigt i september, säger han.
Där hade vi behövt en betydligt mer transparent vägledning för det påverkar så väldigt många människor.

TT: Vilka konsekvenser får det här för er?

Det är oerhört svårt att överblicka. Vi behöver fortsätta samarbeta med Riksidrottsförbundet och med skattemyndigheten, och andra där vi har möjlighet att söka bidrag. Det avgör väldigt mycket hur det går för oss. Vi är beroende av att Göteborgs stad och göteborgarna hjälper oss. Men givet allt det här så kommer vi att titta framåt på möjligheten att arrangera ett Göteborgsvarv 2022, säger Martin Bergman.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!