A-
A+

Gottfridsson vägrar missa slutspel igen

Jim Gottfridsson säger att svenska laget förtjänar att ha lite extra press på sig. Arkivbild.
Jim Gottfridsson säger att svenska laget förtjänar att ha lite extra press på sig. Arkivbild.
HandbollTokyo, TT:s utsända

OS i Rio blev ett fiasko för Jim Gottfridsson.

Nu är han en av handbollslandslagets nyckelspelare för att gå långt i Tokyo.

Jag kommer inte att acceptera det, säger han om risken att missa slutspel igen.

Annons

Annons

28-årige Jim Gottfridsson utsågs till Bundesligas bästa spelare den gångna säsongen. Niometersspelaren har imponerat och visat att han kan låsa upp de mest svårdyrkade handbollsförsvaren.

Inför OS i Brasilien för fem år sedan hade han högt ställda förväntningar på laget – och sig själv. Men turneringen blev långt ifrån vad han kämpade för.

Tunga förluster mot Tyskland, Egypten, Slovenien och Polen avslutades med en vinst mot Brasilien. Sverige blev sist i gruppen.

2016 var OS mitt första mästerskap och det blev ett totalt misslyckande, säger Gottfridsson sammanbitet.

Större press

Han har sedan dess utvecklats betydligt som spelare och ser att det svenska laget nu har större press på sig än tidigare. VM-silvret i matchen mot Danmark tidigare i år har gett mersmak.

För egen del så ska jag göra allt jag kan för att spela slutspel i OS. Jag kommer inte att acceptera att det inte ska kunna vara på det sättet.

Nyckeln för att ta sig vidare i turneringen är att inte ändra på för mycket, säger han.

Min stora roll i det här laget är att få till ett fungerande anfallsspel. Det är framför allt det jag vill få fram, och jag tycker att Sverige och vår handboll är en enkel handboll, men den enkla handbollen är ofta den svåra handbollen.
Det ser inte så märkvärdigt ut, folk kommer brett och vi spelar mycket kantspel, men det är ofta det enkla som är det svåra. Och det är det vi ska försöka göra i 60 minuter varje match, säger Jim Gottfridsson.

Annons

Annons

Kittlande semifinal

Förväntningarna är högt ställda. Och de andra lagen lär se Sverige som ett stort hot, tror den svenske stjärnan.

Jag tycker inte att vi är guldfavorit. Men varför inte prata om en kittlande semifinal? Som en personlig målsättning, det är inget vi i laget har pratat om.

För att koppla av mellan alla träningspass och landskamper har det blivit en del datorspel, bland annat på förlägret i Ystad. Fem–sex spelare har släntrat iväg när kroppen måste vila.

Jag är väl den som går runt och pikar de flesta i laget. Jag brukar ta en plats i samlingsrummet, säger 28-åringen.

Annars har Gottfridsson under "coronapausen" haft ett tight träningsschema med personlig tränare och kostschema. Nu ska han ge allt för att Sverige ska gå långt i Japan.

OS har jag sett fram emot länge. Även om kroppen är sliten efter en lång säsong så är knoppen redo och inställd på en härlig turnering. Vi är ödmjuka inför uppgiften och går inte in och snackar medaljer bara för att vi blev VM-silvermedaljörer, utan vårt fokus är först och främst matchen mot Bahrain.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!