A-
A+

Grammisnominering till Yasin

Yasin är nominerad i Grammiskategorin årets textförfattare. Pressbild.
Yasin är nominerad i Grammiskategorin årets textförfattare. Pressbild.
MusikTT

Håkan Hellström, Ana Diaz och Yasin. Det är några av artisterna som slåss om Grammisarna i år. Det står klart när de första nomineringarna nu har offentliggjorts.

Annons

Annons

Annons

Annons

Processen kring Grammisnomineringarna ser annorlunda ut i år – de nominerade i de 21 kategorierna presenteras under tre dagar. I dag offentliggörs sju av av dem, bland annat årets pop, årets musikvideo och årets textförfattare.

Kontroversielle Yasin

I den senare kategorin är den kontroversielle hiphopartisten Yasin nominerad för albumen "98.01.11" och "More to life", och det återstår att se om han nomineras till fler priser när de övriga kategorierna presenteras.

Yasin står just nu åtalad för stämpling till grovt brott och sitter frihetsberövad sedan nyårshelgen. Redan när Yasin greps uppstod en hetsig debatt om huruvida hans musik borde få spelas i radio, på Spotify – och om det var rätt av P3 att nominera honom till P3 Guld-galan, där han tilldelades två priser i sin frånvaro.

Annons

Annons

Grammis kommenterar

Ifpi Sverige, som arrangerar Grammisgalan, tackar nej till en intervju, men motiverar i en skriftlig kommentar valet att nominera Yasin.

"Juryns uppdrag har ända sedan starten varit att bedöma bidragens musikaliska kvalitet och inget annat. Alltså inte personen/personerna eller deras gärningar utanför musiken", skriver de till TT.

"Det betyder förstås inte att Grammis på något sätt sympatiserar med kriminella gärningar men att vi anser att den konstnärliga prestationen måste kunna bedömas utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för. Om vi inte kan dra den gränsen riskerar vi och andra hyllningar av konstnärligt skapande att drunkna i mer eller mindre godtyckliga rättsliga eller moraliska gränsdragningar", skriver de vidare.

Hellström och Diaz

Bland övriga nominerade märks Håkan Hellström som också han är nominerad i textförfattarkategorin för albumet "Rampljus". Där tävlar även Ana Diaz med "Tröst och vatten", och hon är även nominerad i den tunga kategorin Årets pop för samma album.

Det är otroligt värmande, jag blir glad. Jag känner att jag får svar på ett slags anrop till andra människor, och jag längtar efter andra människor – som alla andra, säger Ana Diaz om nomineringarna.

Albumet "Tröst och vatten" skrev hon under en period i livet som präglades av sorg och utmattning.

Det var under en tvåårsperiod när jag inte mådde bra och gick igenom en separation och fick utmattningssyndrom, säger hon och fortsätter:
Jag försökte skriva det jag behövde höra, och jag behövde höra att någon säger att du ska vara snäll mot dig själv. I och med att jag inte hittade någon som sa det fick jag göra det själv.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?