A-
A+

Gråtfest och lekar i "Stjärnorna på slottet"

Tårarna forsar på Bäckaskog slott i Skåne när Marika Carlsson berättar om sin resa från övergivet barn till folkkär komiker i 'Stjärnorna på slottet'. Pressbild.
Tårarna forsar på Bäckaskog slott i Skåne när Marika Carlsson berättar om sin resa från övergivet barn till folkkär komiker i "Stjärnorna på slottet". Pressbild.
NöjeTT

I dag är Marika Carlsson folkkär komiker och stolt lesbisk. Men resan dit har varit mödosam och kantad av mobbning, rasism och skamkänslor.

Med min dag hoppas jag kunna ge hopp genom att visa att det går att ta sig igenom skit och elände, säger hon.

Annons

Annons

I säsongens första avsnitt av 'Stjärnorna på slottet' firar David Lagercrantz, Marika Carlsson, Carola Häggkvist, Grynet Molvig och Per Andersson midsommar tillsammans. Pressbild.
I säsongens första avsnitt av "Stjärnorna på slottet" firar David Lagercrantz, Marika Carlsson, Carola Häggkvist, Grynet Molvig och Per Andersson midsommar tillsammans. Pressbild.

I det första avsnittet av "Stjärnorna på slottet" berättar Marika Carlsson om sin barndom, från den första tiden i Etiopien till uppväxten i Sverige och den rasism som hon möttes av. Tårarna forsar från såväl hennes som de andra stjärnornas ögon.

Jag har ju berättat min historia massor av gånger, men den här gången lade jag även in bilderna som jag har i mitt huvud. Det är därför det kommer tårar, det är därför det blir på riktigt. Jag inser att det här är mitt liv, det är på liv och död. Det blev en annan dimension, ett annat djup och en annan ärlighet, helt utan inlagda skämt, säger hon.

Hittades i ett dike

För Marika Carlsson – som hittades övergiven ett dike i Etiopien vid tio månaders ålder – gick det så långt att hon hatade sina adoptivföräldrar som hade tagit henne till Sverige. Pingstkyrkan blev räddningen, där fick hon kompisar, där kunde hon vara sig själv – men den fick henne också att känna skam över sin kärlek till en kvinna.

Med min dag hoppas jag kunna ge hopp genom att visa att det går att ta sig igenom skit och elände och att det går att hitta sig själv, säger hon.

Annons

Annons

Dröm eller verklighet?

Tillsammans med författaren David Lagercrantz, artisten Carola Häggkvist och skådespelarna Per Andersson och Grynet Molvig firar Marika Carlsson i det första avsnittet midsommar. Det blir lekar, jordgubbar, folkdräkter och blomsterkransar.

Det känns fortfarande surrealistiskt att programmet ska sändas. Det är liksom: "Har jag varit med om det här på riktigt eller drömde jag?", säger Marika Carlsson.

Vill inspirera

Att vara med i programmet var ungefär som hon trodde att det skulle vara. Det som överraskade henne var att det var mycket smidigare än hon trott, och att hon och de andra orkade ge varandra full koncentration, trots att det blev långa dagar på slottet.

När det gäller hela programmet hoppas jag att alla vi fem kan ge inspiration till vad man kan göra med sina olika livsöden, säger Marika Carlsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.