Gråtmild Kim Jong-Un: Jag ber om ursäkt

Kim Jong-Un visade upp en ovanligt mild sida under sitt tal till folket. Bild från den 10 oktober.
Kim Jong-Un visade upp en ovanligt mild sida under sitt tal till folket. Bild från den 10 oktober.
NordkoreaTT-AFP-Reuters

Tårfyllda ögon och en darrande stämma. Nordkoreas totalitäre ledare Kim Jong-Un visade upp en ny sida när han talade till sitt folk i helgen.

Bedömare tror sig se en ny propagandastrategi växa fram i landet.

Annons

Annons

Vårt folk har gett mig ett förtroende högt som himlen och djupt som havet, men jag har misslyckats med att alltid leva upp till det, sade Kim i ett tv-sänt tal under en militärparad i Pyongyang för att fira Arbetarpartiets 75-årsdag.

Ledarens stämma darrade när han fortsatte med att be om ursäkt till folket och svära på förbättring – "även om så min kropp skulle vara trasig och krossad i bitar".

Enligt bedömare är den nya, mjuka framtoningen en ovanlig syn i det auktoritära Nordkorea och kan signalera en ny propagandastrategi.

Kims beskedlighet, uppriktighet och tårar var högst osedvanliga, till och med för någon som offentligt erkänner tillkortakommanden och har en historia av att vara uttrycksfull, säger Rachel Minyoung Lee, forskare och tidigare Nordkoreaanalytiker för USA:s regering.

Under coronapandemin har effekten av FN:s sanktioner gentemot landet drabbat folket ännu hårdare än tidigare, trots att landet officiellt inte rapporterat ett enda virusfall. Den tidigare CIA-analytikern Soo Kim tror att Kims tårar är ett försök att kompensera för hans misslyckanden med att tillgodose folkets basbehov sedan landets gränser stängdes i januari.

Förväntningen är så klart att folket kommer att köpa hans skådespel, säger Soo Kim.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons