A-
A+

Gravid fånge fick vänta för länge på barnmorska

Kriminalvården får JO-kritik för sättet som en gravid fånge behandlades på. Arkivbild.
Kriminalvården får JO-kritik för sättet som en gravid fånge behandlades på. Arkivbild.
BrottTT

En gravid fånge fick vänta två veckor innan hon fick träffa en barnmorska. Nu får Kriminalvården skarp kritik av Justitieombudsmannen (JO).

Kvinnan var placerad på en anstalt när hon konstaterades vara gravid. Hon fick en tid hos en barnmorska, men besöket avbokades sedan hon blivit omplacerad till en annan anstalt.

På grund av det dröjde det två veckor innan kvinnan fick träffa en barnmorska. Kriminalvården tyckte ändå att besöket skedde inom rimlig tid.

"Jag har svårt att förstå den synpunkten", skriver JO i sitt beslut.

Enligt JO borde fången fått träffa en barnmorska så fort som möjligt och senast inom en vecka efter det positiva graviditetstestet.

JO anser också att det borde ha övervägts om omplaceringen hade kunnat vänta tills kvinnan fått träffa barnmorskan i den första anstalten. Om omplaceringen inte kunde vänta borde hon fått träffa en barnmorska snabbare än vad som skedde på den nya anstalten.

Kriminalvården har inte agerat tillräckligt för att se till kvinnan fått den mödravård hon behövde i tid och inte heller visat henne den hänsyn som hon borde ha fått, skriver JO, som är mycket kritisk till hur kvinnan behandlades.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.