Gravida nedtrampade i konsulatkalabalik

En skadad man förs till vård efter kaoset i Jalalabad.
En skadad man förs till vård efter kaoset i Jalalabad.
AfghanistanTT-AFP

Många människor, däribland gravida kvinnor, trampades ner i kaotiskt köande när Pakistan skulle öppna ett konsulat i Afghanistan som varit stängt i sju månader.

Annons

Annons

Minst ett tiotal döda rapporteras från kalabaliken och trängseln på en fotbollsarena. Kön för att ansöka om visum hade flyttats dit på grund av det oerhörda intresset, som i sin tur beror på att Pakistan med anledning av pandemin hållit sitt konsulat i Jalalabad i östra Afghanistan stängt sedan i våras.

Tyvärr kom tiotusentals människor till arenan i morse, vilket ledde till en tragedi, säger Attaullah Khogyani, talesman för Nangarhars guvernör, till medier.

I Afghanistan är köer ofta könssegregerade, och kvinnor stod längst fram i köandet vid arenan. När sedan grindarna öppnades tryckte folkmassan på bakifrån.

Kvinnorna, många av dem gamla, längst fram trillade och kunde inte resa sig. Det var kaotiskt, säger ögonvittnet Abdul Ahad till nyhetsbyrån AFP.

Även havande kvinnor fanns bland de nedtrampade.

En del fick missfall, säger en anonym kvinna till AFP.
En som trampats ner födde där och då. Vi hjälpte henne, men hennes barn klarade sig inte.

Många är vana vid att kunna resa fram och tillbaka i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan, men det har försvårats av pandemin. Pakistans ambassad i Kabul uttrycker "djup sorg" över det inträffade, och vädjar om bättre samarbete med afghanska myndigheter för att visumhanteringen ska kunna återupptas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons