A-
A+

Grekland öppnar för turister: "Kan inte vänta"

Förra årets turismsäsong var en katastrof för Grekland. Bilden är tagen på stranden nedanför ett charterhotell i Kolymbia på Rhodos – där många av rummen stod tomma. Nu hoppas Grekland på revansch.
Förra årets turismsäsong var en katastrof för Grekland. Bilden är tagen på stranden nedanför ett charterhotell i Kolymbia på Rhodos – där många av rummen stod tomma. Nu hoppas Grekland på revansch.
GreklandTT

Grekland håller andan och välkomnar utländska besökare. Regeringen hoppas kunna övertyga turister om att det är säkert – trots att sjukhusen är fulla av covidpatienter.

Det är väldigt viktigt för vår ekonomi, säger Rhodos vice borgmästare.

Annons

Annons

Annons

Annons

'Vi är redo att ta emot turister och kommer fortsätta att vara försiktiga för att inte virusfallen ska öka', säger Konstantinos Taraslias som är vice borgmästare på turistön Rhodos.
"Vi är redo att ta emot turister och kommer fortsätta att vara försiktiga för att inte virusfallen ska öka", säger Konstantinos Taraslias som är vice borgmästare på turistön Rhodos.

Parasoll ska placeras ut med fyra meters avstånd. Personal i strandbarer testas regelbundet för covid-19. Och när museerna nu öppnar igen är det med strikta regler för hur många besökare som får komma in.

Med det anser sig Grekland vara redo för turismsäsongen – som officiellt inleds på lördag. Och även om vissa är oroliga för en ny virusvåg är det inget som det talas särskilt högt om i landet, där turismen brukar stå för omkring en fjärdedel av inkomsterna. Förra året var en katastrof för besöksnäringen och många anser att Grekland helt enkelt inte har råd med ännu en förlorad sommar.

Människor måste börja jobba igen, säger Konstantinos Taraslias, vice borgmästare på Rhodos och ansvarig för turismfrågor, till TT.
Turismen är så viktig för vår ekonomi och det är en prioritet för regeringen att den kommer i gång. Men det måste vara säkert för såväl greker som turister.

Test och vaccin

Nu pågår febril aktivitet för att marknadsföra Grekland som ett smittsäkert resmål vid Medelhavet – och turismminister Harry Theoharis har bland annat skickats till London för möten med politiker och flygbolag. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har i sin tur framhållit kombinationen av utbredd testning, vaccinering och möjligheterna till utomhusaktiviteter som ett argument för att resenärer ska kunna känna sig trygga med att välja Grekland.

På Rhodos – där 95 procent av ekonomin på ett eller annat sätt är kopplad till turismen – har hotellägare fixat och fejat inför en säsong som i princip handlar om att vinna eller försvinna.

Förra året besökte 600 000 turister Rhodos, att jämföra med 2,3 miljoner 2019. Bara omkring hälften av öns 650 hotell öppnade.

Vi är väldigt nervösa över hur det kommer att gå. Men jag är optimistisk, säger Taraslias.
I år hoppas vi att alla hotell ska kunna öppna. Vi har börjat vaccinera alla som jobbar med turism, det finns noggranna protokoll kring säkerhet och vi fortsätter att bära munskydd och hålla avstånd.

Annons

Annons

Stängde ner

Grekland klarade sig förhållandevis bra under den första vågen av pandemin. Men virusfallen blev efter det stadigt fler, vilket drev den sedan krisåren sargade vården mot kollaps och fick myndigheterna att införa en ny lockdown i november.

I takt med att färre smittas och fler får vaccin har dock restriktionerna lättats steg för steg sedan början av april. Barer och restauranger med uteserveringar har återigen fyllts av gäster – vilket hyllas som ett viktigt steg tillbaka till det normala. För många greker är den dagliga kaffekoppen med vänner en lika naturlig rutin som att borsta tänderna.

Det var härligt att se människor som äntligen fick träffas för en laglig kaffe tillsammans. Vi är många som har längtat efter att få komma ut, säger Taraslias.

Fortfarande rapporteras dock över 1 500 smittade och tiotals döda varje dag och många sjukhus är fyllda till bristningsgränsen av covidpatienter. Dagen efter det att restaurangerna hade öppnat den 3 maj infördes en kortare lockdown på Kalymnos på grund av att smittspridningen hade tagit fart på ön igen.

Trots det har Grekland gått i täten i EU när det gäller att öppna gränserna för utländska besökare. Förhandlingar pågår för ett gemensamt "vaccinpass" som är tänkt att tas i bruk i hela EU den 1 juli, men det tycker grekerna är för långt bort.

"Kan inte vänta"

Sedan nästan en månad tillbaka är karantänkravet slopat för resenärer från EU/Schengen, USA, Storbritannien och en rad andra länder. Däremot behöver de kunna visa upp ett intyg på vaccination eller ett negativt provsvar från ett test som har gjorts inom 72 timmar före inresa.

Vi välkomnar en gemensam hållning när det gäller att återstarta turismen i EU, har turismminister Harry Theoharis sagt i en intervju.
Men det måste ske nu. Vi kan inte vänta till i juni.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss