A-
A+

Greta Thunberg åter i Lützerath – lyftes bort

Tysk polis bär bort Greta Thunberg från en demonstration i Lützerath på tisdagen.
Tysk polis bär bort Greta Thunberg från en demonstration i Lützerath på tisdagen.
TysklandTT

Protesterna vid byn Lützerath i västra Tyskland fortsatte på tisdagen – bland annat tvingades polis bära bort Greta Thunberg från en demonstration vid en gruva.

Annons

Annons

Greta Thunberg under demonstrationen vid gruvan Garzweiler på tisdagen.
Greta Thunberg under demonstrationen vid gruvan Garzweiler på tisdagen.

Ett 70-tal aktivister demonstrerade mot utvidgad kolbrytning genom att sätta sig vid gruvan Garzweiler, och vägrade flytta sig. En av dem var den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg, som också var en av de aktivister som fick bäras bort av polis och sedan körts i väg i en buss efter att ha vägrat lämna platsen.

Polisingripandet skedde vid 17-tiden på tisdagen. Enligt tyska medier och nyhetsbyrån AFP hölls Thunberg och flera av de andra kvar frihetsberövade av polis under tidig kväll, de ska dock inte vara gripna. Polisen uppger att de vill fastställa samtligas identitet innan de släpps.

Demonstrationen var en av flera runt Lützerath, vid en annan aktion använde polis pepparspray för att tvinga bort demonstranter, uppger radiokanalen WDR.

Under helgen samlades flera tusen demonstranter i byn, bland andra Thunberg, som även då fick lyftas bort av polis. Protesterna gäller myndigheternas beslut att riva Lützerath för att kunna utvidga gruvan Garzweiler för att bryta brunkol. Under en längre tid har flera hundra miljöaktivister protesterat mot brunkolsbeslutet.

Under tisdagen genomfördes dessutom en lång rad protester runt om i Tyskland. I Düsseldorf, knappt fem mil nordost om Lützerath, hade aktivister klistrat fast sig vid en av delstaten Nordrhein-Westfalens departementsbyggnaders fasad, skriver Rheinishe Post.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.