Gretzkys samlarkort satte nytt hockeyrekord

Wayne Gretzky på isen, här mot Chicago 1987.
Wayne Gretzky på isen, här mot Chicago 1987.
IshockeyTT-AFP

Wayne Gretzky har satt närmast oräkneliga rekord inom ishockeyn. Och nu kommer ett till – för mest värdefulla hockeysamlarkort.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ett samlarkort på den kanadensiske legendaren från hans första NHL-säsong gick för 1,29 miljoner USA-dollar, motsvarande knappt 11 miljoner kronor, när det på fredagen såldes på en nätauktion. Det är första gången som ett samlarkort inom ishockeyn har sålts för över en miljon dollar.

Kortet i fråga uppges vara i bästa skick och ingick i det kanadensiska konfektyr- och samlarkortsföretaget O-Pee-Chees rookie-samling för säsongen 1979–1980.

Den anonyme säljaren gjorde sig en bra hacka på kortet. Denne köpte kortet på en liknande auktion för fyra år sedan och betalade då "bara" 465 000 dollar, alltså mindre än hälften av den nu aktuella summan.

Wayne Gretzky spelade sammanlagt 20 säsonger i NHL. Han vann Stanley Cup fyra gånger och utsågs bland annat till mest värdefulle spelare (MVP) nio gånger och vann poängligan tio gånger. Hans totalt 2 857 poäng är nästan ettusen poäng mer än alla tiders tvåa, Jaromir Jagr.

Gretzky må vara stor inom ishockeyn, men i sportvärlden i stort har hans samlarkort en bit kvar till de verkliga rekordsiffrorna.

I juli såldes ett rookiekort på basketspelaren LeBron James för 1,8 miljoner dollar och i augusti sattes ett nytt rekord när ett kort på basebollspelaren Mike Trout gick för 3,93 miljoner dollar, motsvarande 33,3 miljoner kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons