A-
A+

Grisen i säcken – ny placering gör börsdebut

Stockholmsbörsens första Spac-aktie är snart ett faktum. Investerare liknar det vid att köpa grisen i säcken.
Stockholmsbörsens första Spac-aktie är snart ett faktum. Investerare liknar det vid att köpa grisen i säcken.
EkonomiTT

En variant på att köpa grisen i säcken? Eller en ny investeringsform med flera fördelar?

I veckan gör det första Spac-bolaget debut på Stockholmsbörsen, fler lär följa enligt aktiestrategen Robert Oldstrand på Swedbank.

Annons

Annons

På torsdag morgon vid börsens öppning är det dags. Även om förkortningen ACQ nog är okänd för de allra flesta skapas en viss form av börshistoria då.

Bakom ACQ står investmentbolaget Bure och ACQ blir nu Sveriges första exempel på en så kallad Spac-notering.

De senaste två åren är det här något som fullständigt exploderat i USA och det har funnits flera anledningar. Kapital har varit billigt samtidigt som det möjligen varit svårt att hitta investeringar av intresse med tanke på diversifiering och avkastning. Aktier har samtidigt legat i framkant när det gäller att få kapitalavkastning. Sedan har antalet onoterade bolag ökat kraftigt, inte minst inom teknologi och det här är ett sätt att komma åt dessa, säger Robert Oldstrand.

Akronymen Spac står för "special purpose aquisition company" och sedan trenden etablerats i USA har 500 Spac-bolag totalt samlat ihop över 150 miljarder dollar på lite över ett år enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Ligger i tiden

Att utvecklingen sker just nu och dessutom sprider sig till Stockholmsbörsen är inte så konstigt, säger Robert Oldstrand. I en tid när inte bara Stockholmsbörsen handlas på högstanivå utan detsamma sker i New York, när allt fler väljer att aktiespara och ränteläget är lågt finns bra grogrund är förutsättningar tacksamma:

Visst kan man göra kopplingar. Det är ett ökat intresse för att investera i aktier och ser tecken på ökade spekulationer, bland annat hur det skrivs i medier, säger Oldstrand.

Rent konkret kan Spac beskrivas som att ett bolag, i det här fallet Bure, går in och sponsrar ett annat bolag, läs ACQ. Avsikten är att ACQ i sin tur genom en börsnotering får in kapital som ska användas för att köpa upp ett onoterat företag.

Vilket typ av bolag är för investerarna inte klart på förhand. Bure har dock uppgett att man letar efter ett nordiskt hållbart och onoterat bolag med långsiktiga tillväxtmöjligheter. Bolagsvärdet ska ligga på mellan 3 och 7 miljarder kronor.

Det ska dock inte handla om verksamhet inom spel, tobak, alkohol eller vapen. Att det hela dock inte är förutbestämt ger liknelsen grisen i säcken.

Du kommer inte att veta vilket bolag som du kommer att äga så småningom. Du sätter dina pengar på att man hittar ett bolag som kan växa och bli större, säger Robert Oldstrand.

Annons

Annons

En annan chans

För onoterade bolag kan det samtidigt vara en möjlighet att nå börsen utan det regelverk och krav som krävs vid en vanlig börsnotering. En investerare kan också se som att han eller hon får flera positiva faktorer.

Till exempel att man anser sig utnyttja möjligheten att det kan vara investerare som har en bra historik att hitta bra bolag. Att investera i Spac är inte bara att investera i bolaget utan även företaget och personerna som initierat själva "Spacen".

I fallet med ACQ är nu teckningskursen fastställd till 100 kronor per aktie där man får som minst teckna sig för 100 aktier och som högst 10 000 aktier. Robert Oldstrand tror samtidigt ACQ nu kan bli en i raden av flera företag.

Jag räknar med att det kommer att komma flera sådan här exempel under året då börsen ändrat reglementet. Det blir som en bakväg för bolag att komma in på börsen samtidigt som man har sponsorer i form av erkänt duktiga investerare.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktighet om akronymen Spac.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!