A-
A+

Grönt ljus för Bidens stödpaket

USA:s president Joe Biden väntas skriva under det stora stödpaketet på fredag. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden väntas skriva under det stora stödpaketet på fredag. Arkivbild.
USATT

Efter maratonförhandlingar har USA:s president Joe Bidens jättelika virushjälppaket, värt 1 900 miljarder dollar, fått grönt ljus av USA:s kongress.

Biden räknar med att underteckna paketet på fredag.

Annons

Annons

Vi förväntar oss att beskedet levereras någon gång i morgon och sedan kommer presidenten att skriva under på fredag, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki på onsdagskvällen (svensk tid).

Paketet "Den amerikanska räddningsplanen" innebär att hundratals miljoner amerikaner kan se fram emot hjälpcheckar på upp till 12 000 kronor.

Det gör att vi kan få iväg checkarna, med start den här månaden, till det amerikanska folket som så desperat behöver hjälp, sade Biden härom dagen.

Redan i helgen röstade den andra kammaren i kongressen, senaten, med minsta möjliga marginal igenom stödpaketet.

Lång debatt

Förslaget gick därefter till den andra kammaren representanthuset. Först talades det om att omröstningen skulle ske redan under tisdagen, men svårigheterna med att ro iland ett så enormt paket gjorde att voteringen sköts fram till onsdag. I en förberedande omröstning på tisdagskvällen röstade dock 219 ledamöter, mot 210, för att gå vidare med förslaget. Ingen republikan gjorde tumme upp, och endast en demokrat röstade nej.

Det här är en beaktansvärd, historisk, transformerande lagstiftning, som går väldigt långt för att krossa viruset och lösa vår ekonomiska kris, sade kammarens talman, demokraten Nancy Pelosi, efteråt.

Annons

Annons

"För dyrt"

Direktutbetalningarna på max 1 400 dollar (motsvarande cirka 12 000 kronor) kommer att nå nästan alla amerikaner. Personer som har en årsinkomst på 75 000 dollar eller lägre får det fulla beloppet och sedan trappas det ner. Den som tjänar över 100 000 dollar om året får ingen check, enligt tv-kanalen CNBC.

Hjälppaketet innehåller även arbetslöshetsunderstöd, satsningar på vaccin och smittspårning samt stöd till delstater och småföretagare. Hjälp till skolor, så att de ska kunna öppna säkert, samt skattelättnader för barnfamiljer som påminner om det svenska barnbidraget finns också med – bland annat.

Redan innan stimulanspaketet nådde senaten tvingades Demokraternas ledare dock att ge upp en av de stora frågor som de hade hoppats få in i skrivningen; en höjning av den federala minimilönen till 15 dollar i timmen. Det röstade även några demokrater nej till.

Republikanernas invändningar är bland annat att paketet är för dyrt och omfattande, i en tid då ekonomin är på väg att återhämta sig på egen hand. De anser också att de hållits alltför mycket utanför processen med att ta fram hjälppaketet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!