Grönt ljus för SAS räddningsplan

SAS har nu kommit ett steg närmare att genomföra sin plan för att upprätthålla bolagets finanser. Arkivbild.
SAS har nu kommit ett steg närmare att genomföra sin plan för att upprätthålla bolagets finanser. Arkivbild.
EkonomiTT

Totalt 14 miljarder kronor ska rädda SAS de kommande två åren.

Detta efter att SAS aktieägare gett grönt ljus för bolagets rekapitaliseringsplan.

Effekten blir nu ett tydligare statligt ägande, hur mycket är dock oklart.

Annons

Annons

Under förmiddagen kom beskedet i anslutning till SAS extrastämma vid huvudkontoret i Stockholm. Tack vare detta är nu samtliga villkor för att genomföra planen uppfyllda, enligt bolaget.

Jag vill vara ärlig, det här var avgörande för oss. Jag har försökt vara transparent med det genom hela krisen, vi kommer inte igenom detta utan hjälp med att återställa vår likviditet och soliditet, säger Rickard Gustafson, vd på SAS till DN.

SAS precis som alla andra flygbolag har blött ekonomiskt under coronapandemin och under en viss tid låg i princip nästan hela verksamheten nere.

Presenterades i juni

I juni presenterades rekapitaliseringsplanen för första gången och som därefter har reviderats. Enkelt uttryckt kan planen beskrivas som en rad olika åtgärder, bland annat en nyemission av aktier till den svenska och danska staten på två miljarder kronor.

Nu kan vi jobba vidare utifrån det och se lite mer med tillförsikt an att ta oss igenom den här krisen och komma tillbaka som en viktig del av den skandinaviska infrastrukturen, säger Rickard Gustafson.

Annons

Annons

Ökar ägandet

Beslut om nyemissioner väntas fattas under morgondagen. Klart är nu att den danska och svenska statens ägande därmed kommer att öka i flygbolaget.

Vi får se hur det blir, det beror på hur många som deltar. Men att det ökar tror jag nog vi kan säga och det beror uteslutande på en enda sak: att flyget är viktigt för vår infrastruktur och att vi befinner oss i den här pandemin, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons