A-
A+

Grönt ljus för vaccinpass på krogen

Vaccinpass kan bli aktuellt att visa upp på fler ställen än i dag. Arkivbild.
Vaccinpass kan bli aktuellt att visa upp på fler ställen än i dag. Arkivbild.
CoronapandeminTT

Regeringen ger grönt ljus för att vaccinpass ska kunna användas även på restauranger och i affärer. Nu är det Folkhälsomyndigheten som får besluta om ett eventuellt krav.

Annons

Annons

Regeringen har gett klartecken till Folkhälsomyndigheten att meddela föreskrifter om en bredare användning av vaccinpass. De verksamheter som omfattas är serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och viss långväga kollektivtrafik.

Beslutet togs på regeringssammanträdet under onsdagen.

"Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor", säger socialminister Lena Hallengren (S), enligt ett pressmeddelande.

Enligt förslaget är det upp till den som bedriver verksamheten i fråga som själv ska få välja om vaccinationsbevis ska få användas.

Beslutet innebär att Folkhälsomyndigheten från den 12 januari kan införa föreskrifter om vaccinationsbevis. Enligt socialminister Lena Hallengren är regeringen angelägen om att myndigheten har alla verktyg som behövs.

Regeringen är positiv till att vaccinbevis kan vara en smittskyddsåtgärd om man slipper andra restriktioner. Men bedömningen om det räcker eller om ytterligare åtgärder krävs är en fråga för myndigheten, säger Hallengren till DN.

Ministern får frågan om hon vill att Folkhälsomyndigheten ska använda sig av den möjligheten.

Vi ser det som en positiv möjlighet om det kan göra att vi undviker andra restriktioner eller begränsningar som gör det svårare att bedriva eller organisera olika verksamheter, säger Hallengren till DN.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB håller gemensam pressträff klockan 14 i dag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.