A-
A+

Grönt ljus för vindkraft utanför Kalifornien

Vindkraftverk till sjöss, som här utanför Köpenhamn, blir verklighet utanför Kaliforniens kust. Arkivbild.
Vindkraftverk till sjöss, som här utanför Köpenhamn, blir verklighet utanför Kaliforniens kust. Arkivbild.
USATT

USA:s regering har gett klartecken för vindkraftsparker i Stilla havet utanför Kaliforniens kust.

Vi snackar om att ändra spelreglerna för grön energi, säger delstatens guvernör Gavin Newsom.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det sista hindret för vindkraften ute i havet stod Pentagon för. Försvarshögkvarteret använder delar av kusten för militärövningar och har tidigare stoppat etableringen av vindkraftsparker, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

De första områdena som berörs ligger utanför Morro Bay, norr om Los Angeles, och Humboldt County längst upp i norr i delstaten. Tillsammans beräknas de två parkerna producera el för runt 1,6 miljoner hushåll.

Gina McCarthy, som leder Vita husets särskilda klimatkontor, säger att president Joe Biden "tänker stort och tänker nytt" och att vindkraftsindustrin i landet nu växlar upp.

Ingen tidsplan

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom är lika entusiastisk.

Vi snackar om att ändra spelreglerna för grön energi. Den här delstaten kommer inte att stå passivt och titta på, säger han enligt CBS News.

Det finns ännu ingen tidsplan för när de nya vindkraftsparkerna kan börja producera el. En auktion om att få driva dem ska hållas nästa år och det återstår förhandlingar med fiskare om hur parkerna påverkar miljön i vattnen. Och alla är inte glada över planerna.

Det återstår alldeles för många frågor om potentiell påverkan på det marina livet som är beroende av ett friskt ekosystem. Fiskeindustrin har fått veta att områdena fungerar bäst för vindkraften men ingen har frågat oss om vad vi tycker, säger Mike Conroy på förbundet för amerikanska fiskare i Stilla havet till NPR.

Annons

Annons

Klart för bygge i Massachusetts

Tidigare i år gav Vita huset grönt ljus för en vindkraftspark i Massachusetts, som då var den största planerade i USA. Den tros ge el till 400 000 hushåll och kan börja producera energi 2023. Dessutom finns det planer på stora vindkraftsparker utanför New Jersey och New York.

I mars satte president Joe Bidens regering målet att USA ska producera 30 gigawatt havsbaserad vindkraftsel år 2030. Enligt en studie i Kalifornien skulle delstaten behöva en tredjedel av den produktionen för att nå sitt egna mål om nollutsläpp år 2045.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!