A-
A+

Grundvattnet kraftigt påfyllt i södra Sverige

Stora regnmängder och smältande snö har lett till höga grundvattennivåer i södra Sverige. Arkivbild.
Stora regnmängder och smältande snö har lett till höga grundvattennivåer i södra Sverige. Arkivbild.
VäderTT

Grundvattennivåerna i Götaland och Svealand är ovanligt höga för årstiden. Regn och snösmältning har fyllt på magasinen – något som bådar gott inför sommaren.

Annons

Annons

Husägare med egen brunn i södra Sverige kan andas ut – i alla fall för ett tag. Smältande snö i kombination med mer regn än normalt har fyllt på grundvattenmagasinen kraftigt, vilket P4 Kalmar först rapporterade om.

Framför allt är det just små grundvattenmagasin, till exempel de som har egna brunnar, som fyllts på.

Det är där vi sett den här snabba utvecklingen. Vi hade låga nivåer i mitten på december, och sedan blev det en snabb förändring så att vi nu har mycket höga nivåer för årstiden, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på Statens geologiska undersökning.

Stora magasin sämre

Omkring 1,2 miljoner människor i Sverige får vatten från små grundvattenmagasin, medan cirka fyra miljoner människor får vatten från de stora grundvattenmagasinen – ofta rullstensåsar som används som vattenmagasin för den kommunala vattenförsörjningen. Resten av landets befolkning får sitt vatten från sjöar och andra vattendrag.

I de stora grundvattenmagasinen syns dock inte samma ökning som i de små.

Dels reagerar de långsammare, dels behövs det mer vatten för att man ska få upp nivån ordentligt. Tendenser finns på att nivåerna håller på att stiga, men vi är fortfarande på ganska låga nivåer, säger Bo Thunholm.

Samtidigt finns det oftare större marginaler i de större magasinen, vilket gör att läget sällan blir lika akut som i de mindre. I Norrland har man inte sett samma kraftiga ökning av grundvattennivåerna som i syd.

Annons

Annons

Positivt inför sommaren

De högre nivåerna i södra Sverige bådar gott inför sommaren. I alla fall vad gäller de stora magasinen.

De små magasinen har ett kortare minne kan man säga, eftersom de har ett snabbare flöde ut i sjöar och vattendrag. Där brukar vi kunna förutspå ungefär två månader framåt i tiden och kan inte säga något om sommaren, säger Bo Thunholm.

För de stora grundvattenmagasinen däremot ser det ljusare ut.

Det förbättrar oddsen avsevärt och minskar risken för vattenbrist under sommaren. Men för att vi ska vara på den säkra sidan ser vi gärna att det kommer ännu mer nederbörd under de närmaste månaderna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.