A-
A+

Guide: Allt du behöver veta om EM-kvalet

Erling Braut Haaland (vänster) och Martin Ødegaard (höger) riskerar att missa ännu ett mästerskap med Norge.
Erling Braut Haaland (vänster) och Martin Ødegaard (höger) riskerar att missa ännu ett mästerskap med Norge.
FotbollTT

Sverige i all ära.

Det spelas andra viktiga EM-kvalmatcher runtom i Europa med start torsdagskväll.

Bland annat ligger Spanien, Norge och Nederländerna pyrt till.

Annons

Rasmus Højlund (vänster) gjorde Premier League-debut för Manchester United i söndags mot Arsenal. Arkivbild.
Rasmus Højlund (vänster) gjorde Premier League-debut för Manchester United i söndags mot Arsenal. Arkivbild.

Herrarnas EM-kval rullar vidare och många öden kommer att mer eller mindre avgöras den närmaste veckan.

+ Vilka landslag går vidare till EM-slutspel?

Tyskland är redan klart för mästerskapet, då de står som arrangör. Det innebär att turneringen ska fyllas på med 23 andra landslag. De två första från varje kvalgrupp blir klara för EM medan tre kommer från playoff via Nations League.

+ Hur går det för våra nordiska grannar?

Det går bra för Finland, som efter fyra matcher toppar gruppen på nio poäng. Och redan under torsdagseftermiddagen ställs man mot Kazakstan i en gruppfinal. Blir det seger där ligger Finland mycket bra till för att ta sig till EM.

Sämre går det för Danmark, som är i samma grupp som de övriga två. Danskarna, som tog sig till semifinal 2021, är trea i gruppen och senast blev det en missräkning när det "bara" blev 1–1 mot Slovenien på bortaplan. Danmark lägger stora förhoppningar på Christian Eriksens och Rasmus Højlunds axlar där duon spelar i Manchester United och där den senare gjorde nyligen debut i Premier League-klubben. De har en avgörande vecka framför sig med först San Marino och sedan Finland.

Norge är däremot väldigt illa ute. Blott fyra poäng på fyra matcher gör att de hamnat efter gruppledaren Skottland som har maximala tolv poäng efter lika många matcher. De möter grupptvåan Georgien på tisdag i Oslo och en seger är ett måste.

+ Stornationer riskerar att missa fotbollsfesten

Spanien och Nederländerna är två länder som har gått knackigt i kvalet. Spanjorerna, som har en andra chans tack vare seger i Nations League, är trea i sin grupp, bakom Norge och Skottland. Dock med två matcher färre spelade.

Inte heller går det bättre för Nederländerna som spelar en måstematch på torsdagskvällen. De ställs mot Grekland där det skiljer tre poäng lagen emellan, till grekernas favör. På söndag väntar ännu en nyckelmatch – mot Irland.

EM drar i gång 14 juni och pågår fram till den 14 juli. Matcherna spelas i tio olika värdstäder med öppningsmatchen i München och finalen i Berlin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.