-
+

Guide: Allt inför Australian Open

Världstrean Naomi Osaka jagar sin andra seger i Australian Open. Arkivbild.
Världstrean Naomi Osaka jagar sin andra seger i Australian Open. Arkivbild.
TennisTT

Det är dags för årets första grand slam-turnering när spelarna äntligen blivit utsläppta från sin karantän.

Novak Djokovic kan ta tredje raka segern, och både Rafael Nadal och Serena Williams kan skriva historia.

Här är guiden inför Australian Open som börjar natten till måndag.

Annons

Annons

+ Karantänkrisen

72 spelade sattes i hård karantän vid ankomsten till Australien, de fick inte lämna sitt hotellrum på två veckor. Andra fick övervakad träning fem timmar om dagen. Situationen väckte ilska hos flera spelare som kände sig instängda – och som tyckte att maten hade för låg standard. Djokovic efterfrågade sex saker som kunde förbättras, bland annat nerkortad karantäntid och att flytta så många spelare som möjligt till "privata hus med egen tennisbana".

Mindre än en vecka innan tävlingsstart testade en anställd på ett av hotellen där spelare och ledare bodde positivt för covid-19. Efter det bekräftade coronafallet sattes 600 personer, varav 160 spelare, återigen i karantän i väntan på att genomföra nya tester.

Alla tester visade sig vara negativa och förberedelserna kunde återupptas som planerat.

+ Munhugg inför

Djokovic krav möttes inte av några glada miner. Dan Andrews, premiärministern i delstaten Victoria där Australian Open avgörs, svarade att "Människor är fria att förse oss med listor över krav, men svaret är nej". Den australiske stjärnan Nick Kyrgios gick steget längre och kallade Djokovic för en "idiot" på Twitter. Även Nadal uttalade sig i vad som tolkades som en pik mot den serbiske världsettan.

Vissa måste göra allting offentligt när de försöker hjälpa andra. Andra gör det på ett mer diskret sätt utan att behöva publicera eller annonsera allt man gör, sade han till ESPN.

+ Stjärnorna i frihet

Efter två veckor i isolering fick stjärnorna komma ut i friheten igen. Det firades på lite olika sätt. Serena Williams tog med sin dotter på zoo medan Djokovic tog en barfotapromenad i en park.

+ Stjärnorna som saknas

Roger Federer planerade för att delta i Australian Open för 22:a året i rad, men i slutet av december kom beskedet att skador sätter stopp för honom. Den 39-årige schweizaren har vunnit tävlingen sex gånger under sin karriär.

Även Andy Murray skulle komma till start efter att ha blivit tilldelad ett wildcard av arrangörerna. Men den skadedrabbade skotten kom aldrig iväg till Australien på grund av ett positivt coronatest.

+ De svenska hoppen

Sveriges representanter i singel är bröderna Elias och Mikael Ymer samt Rebecca Peterson. Svenskan Cornelia Lister kommer att tävla i dubbel tillsammans med Alison Van Uytvanck. Om någon av dem lyckas ta sig förbi första omgången vore det en bra bedrift.

204:e-rankade Elias Ymer kommer att ställas mot världsnian Diego Schwartzman från Argentina.

Samtidigt får brodern Mikael Ymer, 95:a i världen, möta 26:e-rankade polacken Hubert Hurkacz.

Rebecca Peterson ställs mot tjeckiska Marketa Vondrousova, 21:a på världsrankningen. Peterson är själv rankad 55:a.

Lottningen i dubbel är inte gjord än.

+ Kan skriva historia

Rafael Nadal kan bli förste herrspelare att nå 21 grand slam-titlar och Serena Williams kan gå upp jämsides med Margaret Court på 24 segrar.

+ Regerande mästare

På herrsidan tog Djokovic hem segern, och på damsidan vann amerikanskan Sofia Kenin, som således tog sin första grand slam-titel i karriären.

+ Favoriterna

Djokovic satsar på att vinna för tredje året i rad. Han vann turneringen både 2019 och 2020, och är favorit även den här gången. Hans utmanare är främst Rafael Nadal, Domenic Theim och Daniil Medvedev. Nadal har dock inte vunnit Australian Open sedan 2009, och har dessutom lidit av en skada under dagarna inför turneringen.

Naomi Osaka är knapp favorit att ta hem singelturneringen på damsidan. Men det finns flera utmanare. Australiska världsettan Ashleigh Barty har tagit ett långt uppehåll på grund av pandemin, men är tillbaka och jagar sin första Australian Open-titel.

Utöver det är belgiska världstvåan Simona Halep och regerande mästaren Sofia Kenin potentiella segrare, trots tveksam form i uppladdningsturneringarna. Serena Williams har varit skadedrabbad och är lite av en outsider.

+ Framskjuten turnering

Australian Open skulle egentligen starta den 18 januari, men på grund av coronapandemin blev turneringen framskjuten med tre veckor.

+ Historien

Grand slam-turneringen arrangeras årligen av Australiens tennisförbund och har gjorts så sedan 1905. Den klassiska tennistävlingen spelades till en början i olika städer runt om i Australien, men flyttade permanent till Melbourne 1972.

Margaret Court har vunnit elva titlar, vilket är flest genom tiderna. Djokovic är den herrspelare som vunnit turneringen flest gånger med sina åtta segrar.

+ Så spelas Australian Open

Utöver att singelturneringen både på herr- och damsidan ska avgöras kommer det även tävlas i dubbel, mixdubbel och rullstolstennis.

Matcherna spelas på anläggningen Melbourne Park, där det finns sammanlagt 39 banor. Centercourten heter Rod Laver Arena och har en kapacitet på 14 820. Arenan har utfällbart tak. När taket är stängt tvingas åskådarna bära munskydd, när det är öppet slipper de skydden.

Turneringen spelas på hard court.

+ Publiken

I slutet av januari kom beskedet att Australian Open kommer att spelas framför publik. Det kommer att tillåtas 30 000 åskådare dagligen, vilket är hälften av Melbourne Parks kapacitet. Den senaste grand slam-turneringen, US Open, spelades inför helt tomma läktare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss