A-
A+

Guide inför damhockeyligan

Luleåjubel. Lagkaptenen Jenni Hiirikoski lyfter bucklan mot segerrusiga lagkamrater. Blir det ännu en favorit i repris eller kan något lag utmana? Arkivbild.
Luleåjubel. Lagkaptenen Jenni Hiirikoski lyfter bucklan mot segerrusiga lagkamrater. Blir det ännu en favorit i repris eller kan något lag utmana? Arkivbild.
IshockeyTT

Med fyra raka SM-guld är Luleå laget att slå i damhockeyligan SDHL.

Norrbottenslaget är också favorit hos tränarna – med Modo som största utmanare inför fredagens seriestart.

Annons

Annons

Lina Ljungblom. Arkivbild.
Lina Ljungblom. Arkivbild.
Lisa Johansson byter AIK mot Luleå. Arkivbild.
Lisa Johansson byter AIK mot Luleå. Arkivbild.

+ Självsäker tränare:

Luleås tränare Mikael Forsberg har inget emot att hans lag lyfts upp som favorit hos motståndarlagen.

Det är roligt. De anser väl att vi har ett bra lag och gör bra saker. Jag är optimistisk. Jag tycker att det är roligt att både vara underdog som vi var i fjol och favorit. Vi har visat förut att vi klarar av båda delarna, säger han.

Luleå fick på veckans upptaktsträff fyra röster som guldlag, Modo tre och sedan röstade Djurgården, Leksand och de två senaste årens finalförlorare Brynäs på sig själva.

+ Tacklingar tillåts:

Den största förändringen och snackisen är att tacklingar tillåts på försök i SDHL och damettan under kommande säsong. Ett beslut som välkomnas av i stort sett alla.

Väldigt kul. Jag tror att det är bra för damhockeyn, många har spelat med killar från första början och har det i sig, sedan blir det lättare att fullfölja alla situationer. Förut har man svängt av och det blir konstigt i spelet, säger Modos fysiska landslagsforward Lina Ljungblom.

+ Profilvärvningarna:

Guldjätten Luleå fortsätter att satsa. Klubben har värvat in tre kanonnamn:

Emma Nordin, SDHL:s näst bästa poängplockare genom tiderna, är tillbaka efter fjolårssejouren i kinesiska KRS Vanke Rays där hon blev rysk mästare. Nordin har fem SM-guld sedan tidigare, varav fyra i Luleå.

Tjeckiskan Daniela Pejsova, utsedd till VM:s bästa back nyligen, har bytt Modo mot Norrbotten.

Lisa Johansson, SDHL:s näst bästa målskytt genom tiderna, har efter drygt elva säsonger i AIK flyttat norrut.

Brynäs, som har två raka finalförluster mot Luleå, har gjort ett par jättekap i Modos tjeckiska landslagsmålvakt Klara Peslarova, SDHL:s bästa målvakt i fjol, och HV71:s landslagsforward Felizia Wikner-Zienkiewiscz, 20 mål i fjol. Den sistnämnda ska ersätta collegeflyktade Josefin Bouveng, 24 mål förra säsongen.

Men förutom Bouveng finns ytterligare två tuffa tapp i tjeckiska duon Katerina Mrazova och Denisa Krizova som flyttar till den amerikanska proffsligan PHF.

Slutligen är kanadensiska profilen och poängmaskinen Jennifer Wakefield, 33, tillbaka i SDHL igen och Modo, efter att ha spelat herrhockey i division 3-laget Skärblacka i fjol. Wakefield har vunnit OS-guld, VM-guld och två SM-guld tidigare.

+ Massflykt från pionjärklubb

AIK är en av svensk damhockeys pionjärklubbar med fyra SM-guld på 2000-talet, men efter förra säsongens misslyckande där laget tvingades till kvalspel ser det minst sagt skakigt ut. Hela 14 spelare har lämnat, bland dem sex erfarna landslagsspelare med Lisa Johansson i spetsen, samt tränaren Jared Cipparone som nu återfinns i Modo. Bland nyförvärven finns Brynäsmålvakten Ellen Jonsson, tredjemålvakt i VM, tre finländska spelare och fyra från damettan. Räcker det till nytt kontrakt?

+ Premiäromgången, fredag:

Göteborg–Modo, HV71–Luleå, Leksand–Brynäs, Linköping–SDE, Djurgården–AIK.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.