-
+

Guide inför Sveriges medaljjakt i skidskytte-VM

Elvira och Hanna Öberg har bägge chansen när mästerskapets första individuella medaljer på damsidan ska delas ut.
Elvira och Hanna Öberg har bägge chansen när mästerskapets första individuella medaljer på damsidan ska delas ut.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Efter Martin Ponsiluomas sprintguld fortsätter Sveriges medaljjakt i VM – den här gången i damernas sprint.

På startlinjen står bland andra systrarna Öberg med chans på medalj.

Här är det viktigaste du behöver veta inför skidskytte-VM:s tredje tävlingsdag.

Annons

Annons

Vad: Sprint, damer, skidskytte-VM.

Var: Pokljuka, Slovenien.

När: Lördag den 13 februari klockan 14.30.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Hur: 7,5 kilometer ska avverkas i spåret på en slinga på 2,5 kilometer som körs tre gånger. Individuell start och två skjutningar – först liggande, sedan stående. Varje bom betyder en straffrunda, den är 150 meter lång och tar omkring 25 sekunder att ta sig igenom.

Svenska deltagare: Linn Persson, Hanna Öberg, Mona Brorsson och Elvira Öberg.

Svenskornas chanser: Bägge systrarna Öberg har varit på pallen individuellt i år och har chansen i sprinten. Hanna Öberg har två segrar i sprint den här säsongen, men brukar oftast trivas bättre med fyra skjutningar. Elvira Öberg är stark i spåret och sprint passar henne bra.

Konkurrensen inom laget: Undrar du varför inte Johanna Skottheim, som också varit på pallen i år, inte finns med i startlistan? Svaret är att konkurrensen bland svenskorna är stenhård och enligt Skottheim själv är Sveriges damlag "det svåraste att slå sig in i". Mona Brorsson säger själv att hon tidigare år varit mer given i laget än nu – trots att hon troligen aldrig varit bättre än nu.

Favoriten: Norskan Tiril Eckhoff har, precis som inför VM i fjol, sex individuella segrar den här säsongen och fick också tillsammans med de norska lagkamraterna i mixedstafetten knipa det första guldet i Antholz. Lagkamraten Marte Olsbu Røiseland leder världscupen och har hållit en imponerande jämn och hög nivå under säsongen. Men damsidan är ändå inte riktigt lika norskdominerad som herrsidan och bland namnen som kan ha med medaljerna att göra finns Dzinara Alimbekava, Belarus, Denise Herrmann, Tyskland, och Julia Simon, Frankrike, för att nämna några utöver svenskorna.

Medaljörer VM 2020: 1) Marte Olsbu Røiseland, Norge, 2) Ingrid Landmark Tandrevold, Norge, 3) Lucie Charvátová, Tjeckien.

Medaljörer OS 2018: 1) Laura Dahlmeier, Tyskland, 2) Susan Dunklee, USA, 3) Veronika Vitkova, Tjeckien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss