-
+

Guide: Skidskytte-VM fredag

Kan Norges nya succéman, Sturla Holm Lægreid, fortsätta säsongen på samma sätt under VM som han gjort i världscupen?
Kan Norges nya succéman, Sturla Holm Lægreid, fortsätta säsongen på samma sätt under VM som han gjort i världscupen?
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Den första individuella guldmedaljen ska delas ut på skidskytte-VM i Pokljuka. Fortsätter den norska dominansen som varit på herrsidan i år, eller kan svenske Martin Ponsiluoma skrälla sig till en medalj? Här är det viktigaste du behöver veta inför VM:s andra tävlingsdag.

Annons

Annons

Vad: Sprint, herrar, skidskytte-VM i Pokljuka, Slovenien.

När: Fredag den 12 februari klockan 14.30.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Hur: 10 kilometer ska avverkas i spåret på en slinga på 3,3 kilometer som körs tre gånger. Individuell start och två skjutningar – först liggande, sedan stående. Varje bom betyder en straffrunda, den är 150 meter lång och tar omkring 25 sekunder att ta sig igenom.

Svenska deltagare: Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Peppe Femling.

Sveriges chanser: Det finns chans för både Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson att ta medalj. Båda har varit på pallen, i just sprint, i år. Samuelsson har framför allt blivit en stabilare skytt, medan Ponsiluoma är en av de starkaste åkarna till start och personligen ser den sistnämnda sprinten som sin bästa individuella medaljchans på VM.

Favoriten: Norge, Norge, Norge. Och Norge. Tittar man på toppen i herrarnas världscup finner man inte mindre än fyra norrmän i topp. De norska herrarna har lagt beslag på inte mindre än 25 av 45 av årets individuella pallplatser. Förutom ledaren Johannes Thingnes Bø är Sturla Holm Lægreid, som kommit från ingenstans och tagit sju pallplatser varav fyra segrar, det hetaste namnet i sprinten.

Vädret: Efter snökaoset kommer köldknäppen. Minus 10 grader, kanske lite under, väntas under tävlingen och det kan ställa till det för åkarna om de inte lyckas hålla händerna varma under tävlingen.

Nu pratar man om minus 12, men jag hoppas på minus 10 fortfarande. Blir det minus 15–17 då är det jobbigt, säger Sebastian Samuelsson.

Medaljörer VM 2020: 1) Alexander Loginov, Ryssland, 2) Quentin Fillon Maillet, Frankrike 3) Martin Fourcade, Frankrike.

Medaljörer OS 2018: 1) Arnd Peiffer, Tyskland, 2) Michal Krcmar, Tjeckien, 3) Dominik Windisch, Italien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss