"Guld ingenting för nybörjare"

Intresset för att investera i guld har stigit bland svenska småsparare menar experter. Arkivbild.
Intresset för att investera i guld har stigit bland svenska småsparare menar experter. Arkivbild.
EkonomiTT

Priset på guld är högre än någonsin – och det har fått svenska privatsparare att vända blickarna mot den gyllene metallen.

Men experter höjer ett varningens finger.

Det är ingenting för nybörjare, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Annons

Annons

I osäkra tider har guld traditionellt ansetts vara en säker hamn. Ett kilo guld i dag är trots allt ett kilo guld även i morgon. Och sedan årsskiftet har guldpriset stigit med nästan 30 procent, vilket innebär att rekordpriset 1 930 dollar för ett troy uns (cirka 31 gram) nåddes för en knapp månad sedan.

Sedan dess har priset stigit ytterligare drygt 30 dollar per uns.

Guld började verkligen ta fart i samband med att det fanns väldigt mycket oro kring de initiala effekterna av pandemiutbrottet, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea.

I takt med att priset har stigit har även intresset bland svenska privatsparare följt efter, anser han.

Det har blivit mer och mer populärt och är nu verkligen på modet de senaste månaderna.

Enligt Kopfer är en expansiv penningpolitik bland världens centralbanker ytterligare en förklaring till utvecklingen.

"Ingenting för nybörjare"

Förr investerade man i guld genom att köpa smycken eller fysiska guldtackor. I dag är det betydligt lättare att investera i ETF:er (börshandlade fonder) knutna till ädelmetallen – även om guldtackor fortfarande genererar visst intresse. Den våghalsige kan också spekulera i diverse derivat eller terminer.

Även Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners har märkt ett ökat intresse. Men att köpa in sig på guld är inte något han rekommenderar för alla.

Det är ingenting för nybörjare. Det krävs att man läser på väldigt mycket om hur guldpriset förändras och vilka förutsättningar som gäller, säger Bornold.

Han menar att ett vanligt misstag är att småsparare inte tänker på dollarns effekt.

Det man måste komma ihåg är att en investering i guld är en investering i den amerikanska dollarn eftersom råvaror i princip alltid handlas i dollar. Det måste inte vara dåligt, men jag tror att många nybörjare missar den kopplingen, säger Joakim Bornold.

Annons

Annons

Höjda räntor oroar

Guldpriset visar ännu inga tecken på att stanna – men Christian Kopfer ser framför allt två orostecken på den gyllene himlen.

Det första är att centralbankerna skulle bli mindre expansiva och det andra om vi får stigande räntor i världen. Får du det är det ett tecken på att marknaden börjar bli rädd för riktig inflation och då kommer centralbankerna vara tvungna att höja sina räntor. Det är livsfarligt för guldet, säger han.

Joakim Bornold avråder i sin tur helt från att investera i guld som privatsparare.

Det skimrar och är spännande men för de allra flesta kommer det inte att bidra särskilt mycket. Det kräver sitt jobb och för den vanliga privatspararen är det inte värt det, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons