-
+

Guld-van der Poel: "Svårt göra det bättre"

Nils van der Poel med VM-guldmedaljen.
Nils van der Poel med VM-guldmedaljen.
SkridskoTT

Nils van der Poel har tagit skridskovärlden med storm i vinter.

Nu kan han också titulera sig världsmästare på 5 000 meter.

Det hade varit svårt att göra det bättre i dag, säger han efter VM-guldet.

Annons

Annons

Det var ett perfekt disponerat lopp som gjorde att Nils van der Poel kunde ta hem VM-guldet efter en tangering av sitt eget svenska rekord, 6.08,39.

Några timmar efter det sensationella guldloppet hade han kommit hem till hotellet i Heerenveen och berättade, med tränaren Johan Röjler vid sin sida, om känslorna under och efter bragdloppet i det nederländska skridskomeckat.

När jag gick in på sistavarvet så tänkte jag på mina kompisar hemma i Sverige som satt och kollade på det här. Jag tänkte bara att nu är de glada i sofforna, det var väldigt roligt, säger van der Poel och skrattar.

"Ett bra lopp"

24-åringen från Trollhättan gick ut i det näst sista heatet och matchades mot hemmahoppet Patrick Roests ledartid, 6.10,05. van der Poel förstod av konkurrenternas resultat att förhållandena inte var gjorda för riktigt låga tider och tillsammans med tränaren Johan Röjler bestämde han sig för att satsa på varvtider runt 29,3.

van der Poel var länge efter Roest, men hade en starkare avslutning på de sista varven.

Hade jag fått gå tidigare i tävlingen kanske hade det varit lätt att jag förhastat mig. Men nu hade jag många tider att gå på och det underlättade oerhört. Det blir ju ett väldigt säkert lopp och ett bra lopp – det var svårt att göra det bättre i dag.

När van der Poel gick i mål var en medalj redan säkrad och sedan följde några minuters väntan på det avslutande heatet, men ryssen Sergej Trofimovs tid räckte bara till ett brons.

Och det svenska VM-guldet – det första på 48 år – var klart. Överst på VM-prispallen sträckte van der Poel armarna i luften, tog emot guldmedaljen och lyssnade med ett brett leende till den svenska nationalsången.

Annons

Annons

"Halva glädjen"

Men han har mer att uträtta i VM. 5 000 var bara en förrätt till dubbla distansen som väntar i helgen.

Vi ska nog vänta till söndag med att fira ordentligt, säger van der Poel.
Vi kom ju hit för att åka ett bra 10 000-meterslopp, det är så det är. 5 000 meter är ett halvt 10 000-meterslopp – det är halva upplevelsen och det är halva glädjen när det går bra också. Och det står jag för.

Den egensinnige skrinnaren tog JVM-guld 2014 och beskriver det som den absolut bästa dagen i livet. Nu är målsättningarna med hans idrottande annorlunda och inte lika resultatstyrda – van der Poel försöker njuta av helheten.

Glädjeruset som jag upplevde som junior var större, nu prioriterar jag någonting annat och jag tycker att det är en väldigt bra prioritering. Med det sagt är det väldigt roligt att vinna VM på 5 000 meter.

Chanserna är i alla fall goda att van der Poel, som gjorde ett längre tävlingsuppehåll inför den här säsongen, får uppleva dubbel glädje på söndag.

Jag är uthållig, det är min styrka. Om man inte lyckas slå mig på 5 000 så tror jag att det blir väldigt svårt att slå mig på 10 000. Det säger jag med all ödmjukhet, för det kan gå åt helvete. Men vi ser väldigt mycket fram emot det.

Fick sent klartecken

Länge var det osäkert om Nils van der Poel ens skulle få vara med i VM. När höstens tänkta kvaltävlingar ställdes in valde Internationella skridskoförbundet (ISU) att dela ut kvotplatser till EM och VM baserade på förra säsongens resultat – då van der Poel inte var med.

Men van der Poel fick vara med på allround-EM i januari och var där sensationellt snabbast av alla på 10 000 meter. På 5 000 gick det också snabbt med ett nytt svenskt rekord, vilket han sedan har putsat ytterligare två gånger under världscuptävlingar i den skridskobubbla som den senaste tiden funnits i Heerenveen.

När Japan valde att inte skicka åkare till VM öppnade sig ett läge för Nils van der Poel som fick VM-klartecken först häromveckan – och tur var väl det.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss