A-
A+

Gulddrömmen lever efter lagkaptenens kanon

Olga Ahtinen blev stor matchhjälte för Linköping borta mot Vittsjö. Arkivbild.
Olga Ahtinen blev stor matchhjälte för Linköping borta mot Vittsjö. Arkivbild.
FotbollTT

Linköping såg ut att tappa mark i jakten på första SM-guldet på fem år.

Då klev lagkaptenen Olga Ahtinen fram och dundrade in avgörande 2–1 borta mot Vittsjö.

Mentalt var det här väldigt viktigt för oss, säger Ahtinen till TV6.

Annons

Annons

Serieledande Rosengård kan inte slappna av. Med sex omgångar kvar att spela är Malmölaget fortsatt favorit till att ta hem SM-guldet, men Linköping ger sig inte utan kamp.

Måndagens tunga 2–1-seger borta mot Vittsjö gör att avståndet upp till Rosengård fortsatt är blott två poäng, samtidigt som Kristianstad skuggar ytterligare en poäng bakom.

Snyggt ledningsmål

De tre poängen satt dock långt inne den här gången för Linköping.

Det var Vittsjö som tog ledningen i den 13:e minuten genom Jutta Rantala – ett tjusigt direktskott högt upp i det bortre hörnet efter förarbete av Clara Markstedt – och hemmalaget hotade ofta och mycket i den första halvleken.

Men Andrée Jeglertz gäng höll ihop tillräckligt halvleken ut och efter paus växlade gästerna upp. I den 58:e minuten kom kvitteringen.

Alva Selerud slog ett högt och lite slumpmässigt inlägg från vänster. Men det blev lyckosamt. Therese Simonsson missade visserligen sin nick, men i stället damp bollen ner framför Michelle De Jongh, den tidigare Vittsjöstjärnan, som kunde trycka in kvitteringen mot sitt förra lag.

Annons

Annons

Press gav utdelning

En poäng hade inte varit någon katastrof för Linköping. Men det var tre som behövdes om man på allvar skulle fortsätta utmana Rosengård om guldet. Och till slut gav pressen utdelning.

Ett inlägg från höger rensades bort av en Vittsjöförsvarare, men inte tillräckligt långt. På andrabollen dök Linköpings lagkapten Olga Ahtinen upp och smällde in 2–1 i det bortre hörnet.

Jag tänkte bara att jag måste komma först på bollen, jag hoppades bara att jag skulle hinna först på den, säger finländskan till TV6.
Det är alltid jättesvårt att spela här, de gör det lika svårt varje gång. Men jag är så stolt över att vi kunde ta de här tre poängen med oss.

Tufft för Umeå

Linköping gör sin bästa säsong på många år, och drömmen om ett första SM-guld sedan 2017 lever vidare.

Mentalt var det här väldigt viktigt för oss. Det blir jätteskönt att fortsätta från det här, säger Olga Ahtinen.

I botten fortsätter Umeå att kämpa för sin överlevnad. Hemma mot Piteå blev det en ny, tung förlust, 0–1, efter att Josefin Johansson satt gästernas segermål i den 40:e minuten.

Umeå är nästjumbo på nio poäng, lika många som BP på kvalplats, och två bakom IFK Kalmar på säker mark. AIK innehar sistaplatsen, en poäng bakom Umeå.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.