Guldet räddar inte ekonomin en coronasäsong

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén efter att SM-guldet säkrats mot Sirius.
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén efter att SM-guldet säkrats mot Sirius.
FotbollTT

Ett SM-guld räddar inte ekonomin en coronasäsong.

En säsong på kontinenten 2021 kan däremot dämpa fallet för Malmö FF.

Vi får möjlighet att spela i Champions League och det vet vi ju vad det kan ge, säger klubbens vd Niclas Carlnén.

Annons

Annons

Under den publikfria coronasäsongen blöder de herrallsvenska fotbollsklubbarna och Malmö FF räknar fortsatt med att klubben kommer att göra ett minusresultat på ungefär 50 miljoner kronor. Trots att MFF på söndagen säkrade SM-guldet via 4–0 hemma mot Sirius.

SM-guldet i sig genererar inga stora intäkter, men vi får möjlighet att spela i Champions League och det vet vi ju vad det kan ge. säger MFF:s vid Niclas Carlnén.

Får kvala till nya turneringen

MFF har nått fyra gruppspel i Champions League (2014, 2015) och Europa League (2018, 2019) de senaste åren och har nu runt 500 miljoner kronor på banken. Till nästa säsong görs klubblagsturneringarna i Europa om och det är endast det svenska mästarlaget som kan nå finrummen Champions League och Europa League.

Övriga tre svenska klubbar får kvala till den nya turneringen Europa Conference League (ECL) – därför var det extra viktigt att ta SM-guldet i år.

Jätteviktigt. Även tidigare var ju enda chansen att ta sig in till Champions League att vinna titeln. Vi har gjort det några gånger nu och det måste vi fortsätta för att kunna ha den ambitionsnivå som vi har. Och vårt mål är ju att kunna etablera oss i Europa och då är ju förutsättningen att vi vinner allsvenskan så ofta som möjligt, säger Carlnén.

Även om ECL inte väntas ge alls lika många miljoner som de två stora turneringarna framhåller Carlnén att turneringen är viktig.

Annons

Annons

"Jättebra alternativ"

Det är ju ett jättebra alternativ och det är ju där huvuddelen av de svenska lagen kommer att vara. Det kommer att ge oss (svenska klubbarna) mer erfarenhet och fler rankningspoäng som nation, vilket kan leda till en lättare väg till Champions League och Europa League, säger han.

Malmö försöker att planera sin budget över en treårsperiod, men det är svårt att sia om hur 2021 blir med tanke på pandemin.

Vi har väldigt svårt att se in i 2021. Kommer vi ha publik i den första april när serien börjar? Vi vet inte. Det är alldeles för många frågetecken för att kunna säga redan nu vilka risker som finns nästa säsong, säger Niclas Carlnén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons