Guldlejonet till "Nomadland"

'Nomadland', med Frances McDormand i huvudrollen, belönades med Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig.
"Nomadland", med Frances McDormand i huvudrollen, belönades med Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig.
FilmTT

Guldlejonet på årets filmfestival i Venedig tilldelas filmen "Nomadland", i regi av Chloe Zhao.

Trots att coronapandemin tvingat arrangörerna att banta både den klassiska festivalens och deltagarantal var prisutdelningen en påminnelse om en filmbransch som fortfarande existerar.

Annons

Annons

Regissören Chloe Zhao. Arkivbild.
Regissören Chloe Zhao. Arkivbild.

"Nomadland" var en av de starkaste förhandsfavoriterna till festivalens finaste utmärkelse. Huvudrollsinnehavaren Frances McDormands insats som en änka från en insomnad gruvstad i Nevada som hittar ett nytt liv längs de amerikanska vägarna tippas även vara en stark Oscarskandidat i skådespelarkategorin nästa år.

Konkurrensen är förvisso mindre hård i år, med tanke på att coronapandemin lamslagit hela filmindustrin. Inspelningar har stoppats och stora evenemang, som filmfestivalen i Cannes, ställdes följaktligen in. Den 77:e upplagan av filmfestivalen i Venedig var därför ett "viktigt experiment", enligt festivalchefen Alberto Barbera.

Visar det sig att de här åtgärderna är effektiva, så kan vi kanske återgå till något slags normalitet och organisera andra typer av filmevenemang, sade han till TT i samband med festivalens invigning.

Festivaljuryn, med den australiska skådespelaren Cate Blanchett i spetsen, delade ut festivalens näst mest prestigefyllda utmärkelser i form av juryns stora pris respektive Silverlejonet till filmerna "New order", i regi av den mexikanske regissören Michel Franco, samt till "Wife of a spy" i regi av Kiyoshi Kurosawa från Japan (som ej är besläktad med den legendariske japanske regissören Akira Kurosawa).

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons