A-
A+

Guterres: Drömtänkande om FN i Afghanistan

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
AfghanistanTT-Reuters

Alla funderingar över om FN kan ordna situationen i Afghanistan är rena fantasierna. Det säger generalsekreteraren António Guterres i en intervju.

Man kan inte förvänta sig några mirakel, säger han.

Annons

Annons

En månad efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan, och inför nästa veckas generalförsamling i New York, säger António Guterres att omvärldens förväntningar på FN och organisationens möjligheter att påverka situationen inne i landet är orealistiska.

Det är förväntningar som helt saknar grund, säger han till nyhetsbyrån Reuters om förslag om att FN med sitt inflytande skulle kunna lösa alla knutar.

Generalsekreteraren påminner om att USA:s 20 år i Afghanistan kostade stormakten över 1 000 miljarder dollar.

Med tanke på att de trots alla sina resurser misslyckades är det rena rama fantasierna att tro att vi nu, utan sådana styrkor eller pengar, skulle kunna lyckas lösa det de inte gjorde.

"Humanitär katastrof"

Hans kommentarer betyder inte att FN inte kommer att göra allt som står i organisationens makt för att hjälpa landets 36 miljoner invånare, säger Guterres, som beskriver situationen som "på gränsen till en dramatisk humanitär katastrof".

Efter talibanernas intåg har matpriserna stigit kraftigt, och torkan i landet hotar den kommande skörden. Elva miljoner människor är i akut behov av mat och 3,4 miljoner människor behöver livsuppehållande sjukvård.

Tidigare i veckan fick en givarkonferens ledd från FN:s kontor i Genève det internationella samfundet att skänka 1,2 miljarder dollar, motsvarande drygt tio miljarder kronor, till hjälpinsatser i Afghanistan.

Annons

Annons

Begränsade möjligheter

För att nödhjälpen skulle räcka till slutet av året hade Guterres hoppats på fem miljarder dollar från givarländerna. Han efterlyser också lättnader i den ekonomiska blockad omvärlden har mot landet och talibanerna.

Det måste till sätt att injicera pengar i den afghanska ekonomin så att den inte kollapsar och folket hamnar i en än värre situation som skulle tvinga miljoner människor att fly.

Även FN:s möjligheter att medla med talibanregeringen är begränsade, och FN måste fokusera på att hjälpa folket, säger Guterres – och hjälpen ska användas som ett medel att övertyga talibanerna om att respektera grundläggande mänskliga rättigheter för alla, även kvinnor och barn.

Ingen vet vad som kommer att hända, men det är viktigt att vi är aktiva, säger generalsekreteraren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.