A-
A+

H&M och Ericsson bromsade stigande börs

Stockholmsbörsen steg en halv procent på onsdagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen steg en halv procent på onsdagen. Arkivbild.
BörsTT

Verkstadssektorn drog uppåt medan H&M och Ericsson agerade bromsklossar under onsdagens handel på Stockholmsbörsen. Det breda OMXS-indexet steg 0,5 procent.

Annons

Annons

Aktien i klädkedjan H&M föll 1,9 procent sedan bolaget plötsligt hamnat i blåsväder i sociala medier i Kina för ett uttalande i fjol där H&M uttryckte oro för rapporter om tvångsarbete i Xinjiang-provinsen i Kina. Minst en kinesisk nätbutik har plockat bort bolagets produkter från sin plattform.

Samtidigt lyfte verkstadsaktier på bred front.

Volvo vände

Ett tyskt Inköpschefsindex, som visade på en rekordsnabb produktionsökning i industrin, och en positiv trend även i Frankrike bidrog till att höja börshumöret.

Allra bäst bland tungviktarna gick lastbilstillverkaren Volvo. Aktien steg 3,4 procent efter kursfallen tidigare i veckan i samband med beskedet om produktionsstopp på grund av halvledarbrist.

Verkstadskoncernen Atlas Copco lyfte 2,2 procent sedan den amerikanska storbanken JP Morgans analytiker höjt aktiens riktkurs. Verkstadsbolaget Sandvik ökade 2,5 procent.

Annons

Annons

Blandat i Europa

Telekomtillverkaren Ericsson och läkemedelskoncernen Astra Zeneca gjorde samtidigt sällskap med H&M som bromsklossar, med nedgångar på 2,3 respektive 1,3 procent.

En dollar kostade på onsdagseftermiddagen 8:59 kronor, den högsta kursen sedan november förra året. Räntan på en tioårig svensk statsobligation sjönk till 0,35 procent, vilket kan jämföras med en topp på 0,48 procent i förra veckans handel.

Utvecklingen på de ledande Europabörserna var blandad. Frankfurtbörsens DAX-index backade 0,4 procent, Londonbörsens FTSE100-index steg 0,2 procent och Parisbörsens CAC40-index stängde oförändrat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!