A-
A+

Haak efter EM-uttåget: "Så stolt"

Vilma Andersson (v), Linda Andersson och Sofie Sjöberg deppade efter kvartsfinalförlusten.
Vilma Andersson (v), Linda Andersson och Sofie Sjöberg deppade efter kvartsfinalförlusten.
VolleybollTT

Sveriges historiska volleyboll-EM är över.

Svenskorna föll i tre raka set i kvartsfinalen mot storfavoriten Nederländerna.

Jag är så stolt över det vi har gjort, säger storstjärnan Isabelle Haak.

Annons

Annons

De svenska volleybolldamerna skrällde sig genom både gruppspel och åttondelsfinal i sitt första Europamästerskap på 38 år.

I kvartsfinalen ställdes man mot Nederländerna, nia på världsrankningen, och precis som i gruppspelet var det en uppgift som blev för tuff för Sverige som föll med 0–3 i set.

Luften gick ur oss lite efter första. Vi gjorde lite för många misstag på slutet. Vi försökte med det vi kunde, men vi mötte ett riktigt bra lag. Det handlade om de sista bollarna där de har lite mer erfarenhet, säger Haak.

"Helt sjukt egentligen"

Även om EM är över för den här gången har framgångarna inneburit att man redan nu är kvalificerat när det är dags igen 2023. Och Haak är stolt över Sveriges insats i turneringen.

Det är lätt att säga att man är besviken nu, men samtidigt har vi kommit sjukt långt i detta mästerskap. Vi kom in som sämst rankade och nu är vi topp åtta, det är helt sjukt egentligen. Något som ingen förväntat sig. Vi ska vara stolta, säger hon.

Svenskorna fick en smakstart på matchen och behöll ledningen under stora delar av det första setet. Men de blockstarka nederländskorna kom tillbaka och vände i slutet. Sverige räddade fyra setbollar innan den sista gick förlorad och Nederländerna vann första set med 27–25.

Vi fick en bra start och det kändes skönt att vi började aggressivt och satte press på dem. De hade redan mycket press på sig, så det var skönt att få utdelning. Sedan blev det för många missar, säger Haak.

Lagen följdes sedan åt under inledningen av det andra setet – innan luften gick ur det blågula landslaget.

Nederländerna kopplade ett rejält grepp och gick upp i en sexmålsledning, varpå förbundskapten Ettore Guidetti valde att plocka av Isabelle Haak och vila sin stjärna. Sverige förlorade till sist setet med hela 16–25.

Annons

Annons

Tongivande för Sverige

Haak har varit tongivande under hela mästerskapet och öst in poäng, men när storstjärnan uppvaktats alltför hårt har Sverige hamnat i trubbel. Så blev även fallet mot Nederländerna.

Motståndarlaget vräkte alla bollar de kunde mot 22-åringen, som därför tvingades ägna sig åt försvarsspel i stället för sina patenterade smashar.

Nederländerna ägde även det tredje setet och även om Sverige hämtade upp i slutskedet av matchen orkade man inte hela vägen, och Nederländerna drog ifrån och vann med 25–19.

I semifinalen får Nederländerna möta vinnaren i onsdagens kvartsfinal mellan Italien och Ryssland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!