A-
A+

Hade sex med patient – mentalskötare frias

Mannen har erkänt att han haft sex med kvinnan men nekar till brott. Arkivbild.
Mannen har erkänt att han haft sex med kvinnan men nekar till brott. Arkivbild.
BrottTT

En mentalskötare på en psykiatriavdelning som haft sex med en patient frikänns från våldtäkt.

Han döms dock till böter på en annan åtalspunkt för att ha tryckt sitt erigerade kön mot en annan patient.

Annons

Det var under hösten 2017 som mentalskötaren, en man i 40-årsåldern, inledde en sexuell relation med en kvinnlig patient som då var i 25-årsåldern.

Han har erkänt att han haft sex med henne men nekat till brott.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för våldtäkt, då kvinnan – som tvångsvårdades på avdelningen – inte ansågs ha förmågan att säga nej.

Rätten höll inte med.

"Trots omständigheterna verkar det ha varit en ömsesidig sexuell relation där patienten ändå var kapabel att göra ett självständigt val. Skötarens agerande har enligt rättens bedömning därför varken utgjort brotten våldtäkt eller sexuellt utnyttjande", säger rättens ordförande, chefsrådmannen Lennart Christianson, i ett pressmeddelande.

Händelserna ägde rum innan lagändringen för våldtäkt som genomfördes den 1 juli 2018, det som brukar kallas samtyckeslagen. Det är därför den gamla lagen som har använts.

Ett par år senare tryckte mannen sitt erigerade kön mot en annan patient. För det döms han till 80 dagsböter, totalt 4 000 kronor. Han ska också betala 8 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mannen jobbade på avdelningen i nästan tio år och ansågs av sina chefer ha "särskilt god hand med patienterna", enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.